Τα απίθανα τραγανά μπισκότα αμυγδάλου από την Τοσκάνη «δένουν» αρμονικά με το espresso και χαρίζουν ένα γλυκό και ευχάριστο πρωινό. Μια «καλημέρα γιορτή» … έτσι ονοματίζουν τα cantuccini οι Ιταλοί … Επίσης σερβίρονται παραδοσιακά μετά το γεύμα με επιδόρπιο κρασί και οι Τοσκανέζοι «βουτούσαν» το αμυγδαλένιο μπισκοτάκι στο κρασί … για να κάνουν μια ευχή για την ευζωία του οικοδεσπότη.
Είναι αγαπημένα μπισκοτάκια, ανεβαστικά και εύκολα στην παρασκευή τους.
Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά / Χρόνος παρασκευής 45 λεπτά / Εύκολο
Υλικά για 60 μπισκοτάκια
1¾ φλιτζάνια ωμά αμύγδαλα
5 μεγάλα αυγά
1 1/3 φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική
8 κ.σ. αλατισμένο βούτυρο, λιωμένο και δροσερό
4 φλιτζάνια αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1 .γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
1 κ.σ. αμαρέτο
Τρόπος παρασκευής
Ψήνουμε τα αμύγδαλα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C μέχρι να χρυσίσουν για 8-10 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Προσθέτουμε βροχηδόν το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αμαρέτο το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με διαφάνεια και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Σε αλευρωμένη ελαφρά επιφάνεια χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Την ρολάρουμε και δημιουργούμε 2 μπαστούνια.
Σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ή σιλικόνη βάζουμε τα μπαστούνια.
Χτυπάμε ένα αυγό και με το πινέλο περνάμε προσεκτικά την επιφάνεια των μπαστουνιών, χωρίς να πέσει στο ταψί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους
180 °C για 20 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τα μπαστούνια σε σχάρα για 10.
Κόβουμε πάνω σε ξύλο με κοφτερό μαχαίρι διαγώνια τα μπαστούνια σε φέτες του 1,5 εκ. περίπου.
Ξαναβάζουμε τα μπισκότα κατά σειρά στο ταψί και ψήνουμε στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν γυρίζοντας και από τις 2 πλευρές για 25 λεπτά.
Bγάζουμε τα μπισκοτάκια από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα για 2 ώρες.
Μικρά μυστικά
Τα τραγανά cantuccini διατηρούνται σε μεταλλικό δοχείο με ριζόχαρτο για δύο εβδομάδες.
Συνταγή: Tίνα Ζιώγα