Το cheesecake είναι το γλυκό που αγαπάμε και μπορούμε να το διανθίσουμε με εκλεκτά υλικά της δικής μας επιλογής. Τα κρεμώδη τυριά είναι πολλά από τα πιο φρέσκα και ελαφρά μέχρι τα πιο όξινα, που τα συνδυάζουμε με λικέρ ή ακόμα και γλυκά κρασιά παλαίωσης όπως το Vin doux της Σάμου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στραγγιστό γιαούρτι ή όχι, φύλλα ζελατίνας, άχνη ζάχαρη, βανίλια ή άλλα αρωματικά και εκχυλίσματα.
Η βάση του μπορεί να είναι από μπισκοτάκια μέχρι πιο πολύπλοκη. Περιχύνουμε το cheesecake με τη μαρμελάδα που μας αρέσει ή ακόμα και με γλυκά του κουταλιού και η γκάμα είναι μεγάλη …
Εμείς ζητήσαμε από τον πολυβραβευμένο executive chef Κώστα Γεωργατζά να δημιουργήσει ένα cheesecake που να είναι ξεχωριστό…
Ο chef Κώστας Γεωργατζάς executive chef
Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Χρόνος ψύξης 10 ώρες / Εύκολο
Cheesecake με μαρμελάδα φρούτων του δάσους
Από τον διακεκριμένο Κώστα Γεωργατζά, corporate executive chef
Υλικά για 4-6 άτομα
Για τη βάση
1 πακέτο μπισκότα digestive
60 γρ βούτυρο
Για την κρέμα
450 γρ κρεμώδες τυρί
300 γρ γιαούρτι στραγγιστό
300 γρ κρέμα γάλακτος
230 γρ. άχνη ζάχαρη
1 βανίλια Μαδαγασκάρης σε stick ή βανιλίνη
1 σφηνάκι Cointreau ή άλλο λικέρ της αρεσκείας μας
Για το φινίρισμα
100 γρ μαρμελάδα με φρούτα του δάσους
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα φτιάχνουμε τη βάση.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα μπισκότα για να τα θρυμματίσουμε.
Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο.
Ανακατεύουμε καλά και τα στρώνουμε ομοιόμορφα σε ατομικά τσέρκια ή ένα μεγάλο 20-22 εκατοστά.
Βάζουμε τα τσέρκια με τη βάση στο ψυγείο και τα αφήνουμε για 2 ώρες τουλάχιστον.
Ετοιμάζουμε την κρέμα.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος για να την ζεστάνουμε ελαφρά, προσοχή δεν πρέπει να κάψει.
Προσθέτουμε το stick βανίλιας, κομμένο στη μέση και ξυσμένο για να βγούν οι σπόροι.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το κρεμώδες τυρί, το γιαούρτι και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε την αρωματισμένη κρέμα, αφού νωρίτερα έχουμε αφαιρέσει το κοτσάνι της βανίλιας.
Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για 3 λεπτά μέχρι να σφίξει το μείγμα.
Αφαιρούμε το σύρμα προσθέτουμε το σφηνάκι Cointreau.
Ανακατεύουμε με μια μαρίζ και αδειάζουμε την κρέμα στα τσέρκια.
Στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 8 ώρες τουλάχιστον.
Τα βγάζουμε από το ψυγείο.
Βάζουμε τα τσέρκια σε μια πιατέλα και τα αφαιρούμε.
Τα περιχύνουμε με τη μαρμελάδα φρούτων του δάσους και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε να πήξει η κρέμα πιο εύκολα και για μεγαλύτερη ασφάλεια θα μπορούσαμε να προσθέσουμε 5 γρ φύλλα ζελατίνης, που θα μουλιάσουμε σε νερό ή χυμό.