Tα don’ts μιας διατροφής ευεξίας

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Δεν χρειάζεται να τρώμε σαν καρχαρίες … γιατί είμαστε άνθρωποι και η υπερφαγία, μόνον καλό δεν προσφέρει στον οργανισμό μας.

Ποια είναι όμως τα λάθη που κάνουμε που μας παχαίνουν και δεν μας χαρίζουν ευζωία;

Μπορεί να νομίζετε ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάτε στο τραπέζι, τόσο περισσότερο τρώτε, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Το να τρώτε βιαστικά είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε υπερφαγία, ενώ το να αφιερώνετε χρόνο και να μασάτε καλά την τροφή σας οδηγεί σε συνειδητοποίηση του τι τρώτε και αυτορρύθμιση.

Eμείς ψάξαμε και σας αποκαλύπτουμε τι πρέπει να αποφεύγετε.

Αφιερώστε χρόνο για το φαγητό σας
Μην τρώτε στο πόδι… και γρήγορα. Το φαγητό θα πρέπει να είναι μια καθημερινή τελετουργία και η εξαίρεση είναι να φάμε κάτι γρήγορα και να είναι street food.

Μπορεί να νομίζετε ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάτε στο τραπέζι, τόσο περισσότερο θα φάτε, αλλά αυτό είναι λάθος. Το να τρώτε βιαστικά είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε υπερφαγία, ενώ το να αφιερώνετε χρόνο και να μασάτε καλά την τροφή σας οδηγεί σε συνειδητοποίηση του τι τρώτε και έτσι πιο εύκολα μπορείτε να καταλάβετε αν τρώτε σωστά και αν η ποσότητα είναι αυτή που πρέπει.

Ποικιλία στη διατροφή
Το πιο έξυπνο tip για μια διατροφή ευεξίας είναι να έχουμε ποικιλία στη διατροφή μας.

Όσο πιο ποικίλα είναι τα μενού, τόσο λιγότερη υπερβολή υπάρχει.

Να θυμάστε πάντα ότι μια ισορροπημένη διατροφή χαρίζει στο σώμα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που περιορίζουν την υπερβολική πρόσληψη τροφής.

Λαιμαργία
Η λαιμαργία είναι μια αμαρτία που κοστίζει ακριβά μακροπρόθεσμα αλλά και άμεσα.

Το να τρως όταν πεινάς και ειδικά να τρως περισσότερο κάποιες φορές όταν ένα φαγητό σου αρέσει δεν είναι αμαρτία.

Αμαρτία είναι να είσαι λαίμαργος και να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες φαγητού. Όταν μάλιστα τρως γρήγορα είναι ακόμα πιο επιβαρυντικό για τον οργανισμό σου.

Μάθετε να μη γεμίζετε υπερβολικά τα πιάτα σας και καλύτερα είναι να είναι μικρότερα σε μέγεθος.

Περιορίστε τα λίπη
Επιλέξτε τρόπους μαγειρέματος χωρίς λιπαρά, άπαχα κρέατα και αποφύγετε το τηγάνισμα.

Αν τρώτε μικρές ποσότητες λίπους καθημερινά όμως, τότε επιβαρύνετε τον οργανισμό σας.

Το είδος τροφής που καταναλώνετε ακόμα και αν οι ποσότητες είναι μεγαλύτερες μπορούν να επιβαρύνουν ή όχι τον οργανισμό. Αν φάτε περισσότερα λαχανικά ή σαλατικά χωρίς τυριά τότε δεν έγινε και κάτι…

Ενώ αν είναι κρέας, πατάτες, ζυμαρικά, αλλαντικά ή τυριά και γλυκά τότε επιβαρύνετε τον οργανισμό σας.

Ζάχαρη
Η χρήση της ζάχαρης μπορεί να ξεκινήσει από το πρωί με τον καφέ. Περιορίστε την ποσότητα όσο μπορείτε γιατί πραγματικά θα καταλάβετε ότι ο καφές αναδεικνύει τη γεύση και τα αρώματά του χωρίς τη χρήση ζάχαρης και γάλακτος. Τουλάχιστον να χρησιμοποιούμε καστανή ζάχαρη αντί λευκής.

Αν μετά το φαγητό και ενώ δεν πεινάμε φάμε ένα γλυκό σαν επιδόρπιο τότε είναι μια υπερβολή που την κάνουμε συνεχώς.

Το σώμα, όταν είναι κορεσμένο, θα αποθηκεύσει τις υπερβολικές θερμίδες και θα τις μετατρέψει απευθείας σε λίπος.

Αλάτι
Το αλάτι προάγει την κατακράτηση υγρών.

Αν φάτε τα ίδια πιάτα και στο ένα έχετε βάλει αλάτι ενώ το άλλο είναι ανάλατο τότε η αποθήκευση λίπους δεν είναι η ίδια. Τα αλμυρά φαγητά παχαίνουν αφού προάγουν τη συσσώρευση λίπους.

Μην ξεχνάτε ότι το αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !