Χταπόδι κρασάτο με κρεμμύδια

Τα μυστικά των Chef

Μια αστεράτη γεύση της θαλασσινής κουζίνας που αρέσει πολύ … και ξυπνά νοσταλγικές αναμνήσεις. Με ωραία παρέα το απολαύσουμε σκέτο με φρέσκο ψωμί, για ατελείωτα βουτήματα σε σάλτσα μελωμένη. Σερβίρεται και με μακαρόνια ή πένες σαν εκδοχή μιας ρωμαλέας χταποδομακαρονάδας. Δένει αρμονικά με λευκό δροσερό κρασί. Ποίημα γευστικό…

Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά Χρόνος παρασκευής 45 λεπτά  Μέτριας δυσκολίας

Χταπόδι κρασάτο με κρεμμύδια

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο

3 κρεμμύδια κόκκινα ξερά, ψιλοκομμένα

3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 πακέτο ντοματοχυμό

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 ποτήρι κρασί λευκό, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

1 φύλλο δάφνης

1 πρέζα αλάτι θαλασσινό

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά το χταπόδι.

Βάζουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα με μισό ποτήρι νερό χλιαρό και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να τσιμπιέται.

Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το ακουμπάμε πάνω σε ξύλινη επιφάνεια, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το κόβουμε σε φέτες του 1 εκ.

Σε βαθύ τηγάνι με καπάκι σοτάρουμε σε ζεστό ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο, σε μέτρια φωτιά και μόλις «μαραθούν» προσθέτουμε το χταπόδι.

Ανακατεύουμε ελαφρά και «σβήνουμε» με κρασί.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και αφήνουμε να πάρει τα αρώματα και μια βράση ακόμα για 5 λεπτά, με σκεπασμένο το καπάκι.

Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό, τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, τη δάφνη, τα πιπέρια, 1 ποτήρι νερό ζεστό και ανακατεύουμε ελαφά. Αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό ακόμα.

Σερβίρουμε σε πιατέλα και διακοσμούμε με 2 κλαράκια φρέσκη ρίγανη.

Συνταγή : Στέλλα Ρ. δεινή μαγείρισσα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !