Διακοπές με τα παιδιά στο εξωτερικό. Πώς να περάσετε υπέροχα!

Tips

Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι οι διακοπές με τα παιδιά τους στο εξωτερικό είναι ένα εγχείρημα που πολύ δύσκολα θα το τολμούσαν. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε την ευλογία να μπορούμε να κάνουμε καλοκαιρινές διακοπές σε όμορφες παραλίες, σε νησιά, ακόμα και στο βουνό. Η ποικιλομορφία της χώρας μας έχει συντελέσει σημαντικά στην ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού και μην ξεχνάμε ότι πολλοί από εμάς διαθέτουμε και ένα σπιτάκι στο χωριό, πράγμα που κάνει τις εξορμήσεις μας με τα παιδιά εφικτές και βολικές.

Ωστόσο, τα ταξίδια στο εξωτερικό ωφελούν τα παιδιά για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Ανοίγουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες, τα βοηθούν να προσαρμόζονται πιο εύκολα σε διαφορετικές συνθήκες, τα κάνουν να γνωρίζουν και να σέβονται το διαφορετικό, τους δίνουν την ευκαιρία να εξασκήσουν μια ξένη γλώσσα και πολλά άλλα.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσουν τα ταξίδια στο εξωτερικό ;

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον προορισμό του ταξιδιού αλλά και από την ωριμότητα και την ιδιοσυγκρασία των παιδιών.

Ένα ταξίδι σε έναν εξωτικό προορισμό για μπάνια και διασκέδαση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και με πολύ μικρά παιδιά, αν φυσικά αντέχουν τις μακρινές πτήσεις.

Διαφορετικά, αν το ταξίδι έχει προορισμό κάποια πόλη με πολιτιστικό ενδιαφέρον και περιλαμβάνει επισκέψεις σε μουσεία, περιηγήσεις κ.λπ. καλό είναι τα παιδιά να βρίσκονται σε σχολική ηλικία, ιδανικά στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού, ώστε από τη μία να καταλαβαίνουν τί βλέπουν και από την άλλη να έχουν την απαιτούμενη σωματική αντοχή για περπάτημα και περιπλανήσεις.

Επιλογή προορισμού

Μία ευρωπαϊκή πόλη με εμβληματικά μνημεία όπως για παράδειγμα η Ρώμη, το Παρίσι ή το Λονδίνο είναι ιδανικοί προορισμοί για το ξεκίνημα των ταξιδιών σας με τα παιδιά. Όταν θα δουν από κοντά τα μνημεία που μέχρι τότε γνώριζαν μόνο μέσα από τα βιβλία και τις οθόνες, σίγουρα θα ενθουσιαστούν και θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται την αξία των ταξιδιών.

Προετοιμασία ταξιδιού

Αν αποφασίσετε να απευθυνθείτε σε κάποιο ταξιδιωτικό πρακτορείο που παρέχει οργανωμένα πακέτα, τότε το ταξίδι σας θα είναι προσχεδιασμένο και δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για τις μεταφορές σας, τις επισκέψεις σας στα αξιοθέατα, την κράτηση ξενοδοχείου κ.λπ.

Αν όμως θέλετε να οργανώσετε από μόνοι σας τις διακοπές σας καλό είναι να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  • Αγορά αεροπορικών εισιτηρίων. Επιλέξτε τον προορισμό σας και αγοράστε τα εισιτήριά σας όσο πιο νωρίς γίνεται, για να πετύχετε καλύτερες τιμές.
    Αν κάτι αλλάξει, σας δίνεται συνήθως η δυνατότητα μεταφοράς τους σε άλλη ημερομηνία. Γραφτείτε σε λίστες παραληπτών newsletters των αεροπορικών εταιριών ώστε να ενημερώνεστε για τις προσφορές τους και να πετυχαίνετε πάντα φθηνά εισιτήρια.

  • Κράτηση ξενοδοχείου. Επισκεφτείτε κάποια από τις γνωστές διεθνείς πλατφόρμες και κλείστε το ξενοδοχείο σας. Χρησιμοποιήστε φίλτρα αναζήτησης ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων, τα αστέρια του ξενοδοχείου, τα γεύματα που περιλαμβάνονται και δώστε ιδιαίτερη σημασία στην τοποθεσία. Η ύπαρξη κοντινών σταθμών ΜΜΜ και η πρόσβαση με τα πόδια σε αξιοθέατα, εστιατόρια και αγορές είναι τα πιο σημαντικά κριτήρια επιλογής τοποθεσίας. Τέλος, εντοπίστε το ξενοδοχείο από το street view της Google για να σιγουρευτείτε ότι σας αρέσει η γειτονιά, δείτε αξιολογήσεις και διαβάστε τις κριτικές προηγούμενων επισκεπτών. Κλείστε το ξενοδοχείο σας αρκετά νωρίς ώστε να πετύχετε καλή τιμή και επιλέξτε την δωρεάν ακύρωση, με μια πολύ μικρή επιβάρυνση, ώστε να μην χάσετε τα χρήματά σας αν τελικά δεν μπορέσετε να ταξιδέψετε.
  • Προκρατήσεις. Κάποια αξιοθέατα και μουσεία έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα. Για να μην ταλαιπωρηθείτε στις ουρές μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήρια διαδικτυακά αρκετό καιρό πριν το ταξίδι.
  • Συγκοινωνίες. Ενημερωθείτε από πριν για το συγκοινωνιακό δίκτυο και προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο συνδυαστικά, οικογενειακά εισιτήρια ή κάρτες διαρκείας. Ερευνήστε επίσης το ενδεχόμενο προαγοράς κάρτας για λεωφορείο hop on –hop off, που κάνει διαρκώς τον γύρο της πόλης και μπορείτε να ανέβετε και να κατέβετε όσες φορές θέλετε.

Στο ταξίδι

Όταν θα φτάσετε στον προορισμό σας οργανώστε τον χρόνο σας έτσι ώστε να μπορείτε να σπάτε το πρόγραμμά σας σε 2 μέρη για να ξεκουράζεστε στο ξενοδοχείο σας κάποιες ώρες της ημέρας. Διαφορετικά θα συσσωρεύσετε τόση κούραση από τις πρώτες ημέρες του ταξιδιού σας που η κάθε μέρα που θα περνάει θα γίνεται ολοένα και πιο επίπονη και κουραστική.

Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας νερό και σνακς γιατί η πείνα και η δίψα προκαλούν εκνευρισμό και υπερένταση στα παιδιά.

Αφιερώστε μια ολόκληρη μέρα στη διασκέδαση των παιδιών. Επισκεφτείτε θεματικά πάρκα, λούνα παρκ ή ζωολογικούς κήπους.

Ιδανικά, αφήστε αυτή την ημέρα για το τέλος για να έχουν κάτι να περιμένουν.

Δώστε προσοχή στο φαγητό. Αποφύγετε τα πολύ τουριστικά μέρη που οι τιμές είναι  στα ύψη και η ποιότητα αμφιλεγόμενη. Προτιμήστε τα παράκεντρα εστιατόρια, εκεί όπου τρώνε οι ντόπιοι. Στην αναζήτηση θα σας βοηθήσουν και πάλι οι ταξιδιωτικές πλατφόρμες, που θα σας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για το μενού, τις τιμές, την τοποθεσία και την αξιολόγηση κάθε εστιατορίου της περιοχής που βρίσκεστε.

Εφόσον θα περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας έξω είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να επισκεφτείτε κοινόχρηστες τουαλέτες. Για αυτό, καλό είναι να έχετε μαζί σας απολυμαντικά μαντηλάκια και ένα πακέτο με καλύματα τουαλέτας. Επίσης, εφοδιαστείτε με αρκετά κέρματα γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις οι δημόσιες τουαλέτες λειτουργούν με κερματοδέκτη.

Με σωστή προετοιμασία και οργάνωση τα ταξίδια με τα παιδιά μπορούν να γίνουν απολαυστικά και να μείνουν αξέχαστα σε όλη την οικογένεια.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !