Δίκταμο … από της Κρήτης τα καλύτερα

Tips

Τα καλοκαίρια στην Κρήτη, στην περιοχή του Ψηλορείτη, του Ηρακλείου και όχι μόνον … έχουν άρωμα δίκταμου.

Το πολύτιμο αυτό ενδημικό βότανο, που έχει φύλλα χνουδωτά και είναι θάμνος, μόλις αρχίσει να ανοίγουν τα ροζ μωβέ ανθάκια του, πρέπει να συλλέγεται γιατί είναι πλούσια σε περιεκτικότητά τους σε αιθέρια έλαια και είναι στα καλύτερά του.

Εμείς στους Αποστόλους Ηρακλείου, στην Πεδιάδα Ηρακλείου, επισκεφθήκαμε το κτήμα με την βιολογική καλλιέργεια δίκταμου, αρωματικών και λαχανικών του Μανώλη Ηγουμενάκη, που είναι έγκριτος βιοκαλλιεργητής και μας μύησε στα μυστικά. Εμπειρία μοναδική η συμμετοχή μας στη συλλογή δίκταμου, έστω για ένα μισάωρο. Ένα μπουκέτο δίκταμο από αυτά που μάζεψα τα έβαλα για μια μέρα σε βάζο κρυστάλλινο, όπως τους πρέπει για να μοσχομυρίσει το δωμάτιο και μετά τα αποξηράναμε …

Τελικά δεν αντιστάθηκα και έκανα μόλις αποξηράνθηκαν ένα αφέψημα δίκταμου και το χτύπησα στο σέικερ με τρίμμα πάγου και παγάκια για το ποιητικότερο του πράγματος….

Ήταν απίθανο και το απόλαυσα στα πέτρινα σπιτάκια, του αγροτουριστικού συγκροτήματος Orgonfarm, μέσα στους ελαιώνες, με μόνους επισκέπτες πουλιά και να μας συντροφεύει το τραγούδι των τζιτζικιών. Παράλληλα ο Μανώλης Ηγουμενάκης προσφέρει και εμπειρίες βιωματικές γνωρίζοντας τα γεννήματα της κρητικής γης και με τη δική σας συμμετοχής στη συγκομιδή ή τις καλλιέργειες.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεγάλης ζήτησης έχει αναπτυχθεί πολύ η καλλιέργεια δίκταμου και πολλοί κρητικοί ασχολούνται με το δίκταμο, που στα αγγλικά, oνοματίζεται Dittany of Crete

Άλλωστε από την αρχαιότητα ήταν γνωστές οι ευεργετικές του ιδιότητες. Συνήθως καταναλώνεται σαν αφέψημα. Οι κρητικοί υποστηρίζουν ότι το τσάι δίκταμου είναι από τα μυστικά της δύναμής τους, της ευζωίας αλλά και της μακροζωίας τους. Από τις γιαγιάδες θεωρείται ακόμα και σήμερα πανάκεια για την θεραπεία κάθε ασθένειας, αλλά και τη διατήρηση καλής υγείας σώματος και νου.

Ιατρικές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν επικεντρωθεί στη χρήση του δίκταμου για θεραπευτικούς σκοπούς με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το δίκταμο για τη θεραπεία παθήσεων της χολής, του αναπνευστικού, την επούλωση των πληγών, αλλά και την διευκόλυνση του τοκετού.

Πάντως επιστημονικά ενδείκνυται για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών, ρευματικών και γυναικολογικών πόνων.

Το δίκταμο έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο του δίκταμου, που προέρχεται από τα εναέρια μέρη του φυτού είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις, όπως η θυμόλη και η κορβετόλη, οι οποίες είναι γνωστές για τις ισχυρές αντιμικροβιακές τους ιδιότητες.

Σημαντική είναι η αντιμικροβιακή δράση ενάντια σε gram αρνητικά βακτηριακά στελέχη, ακόμα και για την ψευδομονάδα, την κλεψιέλα και το acinetobacter, empedobacter, που τα στελέχη τους είναι πολύ ανθεκτικά.

Είναι γνωστό ότι το δίκταμο δρα στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, της νευραλγίας, του πονόδοντου, του πονόλαιμου και της χρόνιας αρθρίτιδας.

Η βιολογική καλλιέργεια και η φροντίδα στην αποξήρανση του δίκταμου διασφαλίζει την αντιοξειδωτική του δράση.

Η υψηλή περιεκτικότητα του φυτού σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή είναι σύμμαχός μας στη μάχη κατά των ελευθέρων ριζών και της οξείδωσης των κυττάρων μας.

Το δίκταμο θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Μπορείτε να ρωτήσετε και το γιατρό σας, πριν το χρησιμοποιήσετε.

Πώς φτιάχνουμε το αφέψημα;

Σε μικρή κατσαρόλα με νερό ζεστό και ιδεατή θερμοκρασία 90οC ρίχνουμε τα φυλλαράκια και τα ανθάκια του δίκταμου.

Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και το αφήνουμε για 3-5 λεπτά.

Θα πρέπει να υπολογίσετε 1 κουταλιά της σούπας για 200 ml νερό.

Κρύο αφέψημα

Αν θέλουμε να το απολαύσουμε κρύο διπλασιάζουμε τη δόση δηλαδή χρησιμοποιούμε 2 κουταλιές για 200 ml νερό.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και τέλος σερβίρουμε το δίκταμο σε μεγάλο ποτήρι με παγάκια ή τρίμα πάγου…

Το αφέψημα δίκταμου είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για όλους μας και αξίζει να το εντάξουμε στη διατροφή μας. Οφείλω να ομολογήσω ότι ήδη έκανα τις προμήθειές μου για το χειμώνα…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

 

Προηγούμενο άρθροΤόνος τατάκι
Επόμενο άρθροΦυσικά κρασιά … αυτό το θαύμα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !