Απίθανη γεύση της θαλασσινής κουζίνας με τόνο, χόρτα, λαδολέμονο ντομάτας αλλά και ταραμά.
Αστεράτη δημιουργία, που απολαύσαμε δίπλα στη θάλασσα στο όμορφο εστιατόριο του ξενοδοχείου Elite City Resort, στην Καλαμάτα, έναν ναό ευζωίας, που η γαστρονομία δοξάζεται…
Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο
Τόνος τατάκι
Από τον Θανάση Κυραγιάννη executive chef, Elite City Resort
Υλικά για 4 άτομα
400 γρ. φιλέτο τόνου
500 γρ. χόρτα εποχής
400 ml λαδολέμονο ντομάτας
4 γρ. ανθός αλατιού
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το λαδολέμονο ντομάτας
500 γρ. ντομάτα ξεφλουδισμένη
200 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
60 ml χυμό λεμόνι
3 γρ. αλάτι
10 γρ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
100 ml ξύδι από κρασί
5 γρ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
Για τον ταραμά
800 ml ελαιόλαδο
150 γρ. κόκκινο κρεμμύδι ξερό
50 ml νερό
240 γρ. λευκός ταραμάς
250 γρ. προζυμένιο ψωμί
160 ml χυμό λεμονιού
Τρόπος παρασκευής
Αλατίζουμε ελαφρά τον τόνο σε τηγάνι που το έχουμε κάψει.
Σοτάρουμε την κάθε πλευρά του τόνου για λίγα δευτερόλεπτα γυρίζοντας με λαβίδα.
Βγάζουμε το φιλέτο από το τηγάνι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά.
Κόβουμε το φιλέτο σε φέτες.
Βράζουμε τα χόρτα σε μπόλικο νερό. Τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε σε παγωμένο νερό αμέσως για να διατηρήσουν το χρώμα τους.
Τα στραγγίζουμε και σε καυτό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα χόρτα.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα χόρτα και προσθέτουμε το λαδολέμονο ντομάτας και ανακατεύουμε καλά.
Λαδολέμονο ντομάτας
Αλέθουμε τις ντομάτες σε μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός.
Βάζουμε τον πολτό σε μπολ και προσθέτουμε χυμό λεμονιού, αλάτι και ξύδι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο λίγο-λίγο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Στο τέλος προσθέτουμε τη ρίγανη και το δυόσμο.
Ετοιμάζουμε την ταραμοσαλάτα αλέθοντας όλα τα υλικά στο μπλέντερ, εκτός από το ελαιόλαδο και το λεμόνι.
Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά-σιγά και ταυτόχρονα ανακατεύουμε.
Τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Σερβίρουμε σαν βάση έχουμε τα χόρτα και στην επιφάνεια βάζουμε το τατάκι, την ταραμοσαλάτα κάποιες φύτρες και περιχύνουμε με το λαδολέμονο ντομάτας.