Οι σαρδέλες είναι το αγαπημένο ψάρι του καλοκαιριού. Είναι νόστιμο και υγιεινό. Το τηγάνισμα σίγουρα δεν χαρίζει θρεπτικά στοιχεία στον οργανισμό μας, αλλά κάποια διατροφικά ατοπήματα, νόστιμα πολύ επιτρέπονται.
Το τηγάνισμα έχει τα μυστικά του σε ότι αφορά τη θερμοκρασία του λαδιού που πρέπει να είναι πολύ ζεστό, για να γίνουν οι σαρδέλες τραγανές εξωτερικά και νόστιμες.
Εννοείται ότι ζητάμε να μας τις καθαρίσουν στο ψαράδικο για να κερδίσουμε χρόνο…
Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο
Σαρδέλες τηγανητές
Από το εστιατόριο «Τρελή Γαρίδα», Πρέβεζα
Υλικά
1 κιλό σαρδέλες καθαρισμένες
Για το τηγάνισμα
αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες από τα εντόσθια, τα λέπια και τα κεφάλια.
Τις πλένουμε καλά και τις αλατίζουμε.
Τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
Σε πιατέλα βάζουμε το αλεύρι, το πιπέρι και λίγο αλάτι και αλευρώνουμε τις σαρδέλες. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει καλά και τηγανίζουμε τις σαρδέλες αμέσως.
Τις αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν περίπου για 5-6 λεπτά γυρίζοντάς τες και από τις δύο πλευρές.
Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις αραδιάζουμε σε πιατέλα, που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, και τις αφήνουμε να φύγει το περιττό λάδι.
Τις σερβίρουμε ζεστές με λεμόνι.
Μικρά μυστικά
Τις σαρδέλες τις αλευρώνουμε 2 λεπτά, πριν μπουν στο τηγάνι για να τηγανιστούν σωστά.