Μια νόστιμη γευστική δημιουργία που καλωσορίζουμε το φθινόπωρο. Οι γίγαντες αρέσουν σε όλους και είναι μια τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Για να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τις βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία θα πρέπει πάντα να συνδυάζουμε τους γίγαντες με κρέας ή ψάρι και ποτέ με γαλακτοκομικά προϊόντα.
Άρα οι γίγαντες συνδυάζονται με καπνιστά ή αλίπαστα ψάρια όπως σαρδέλες, πέστροφα, σολομό και με λουκάνικα και κάποιο κρεατοσκεύασμα.
Οι γίγαντες της Βασούλας είναι τόσο νόστιμοι και αρωματικοί…
Χρόνος παρασκευής 1 ½ ώρα / Εύκολο
Γίγαντες με πράσο και λαχανικά
Από τη Βάσω Κατσαρού- Γιαννοπούλου γιατρό και δεινή μαγείρισσα
Υλικά για 4 άτομα
400 γρ γίγαντες
2 μεγάλα καρότα, κομμένα ροδέλες
2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε καρέ
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 πράσο, ψιλοκομμένο μόνον το άσπρο
Ένα μάτσο μάραθο, ψιλοκομμένο
Μια φουντιτσα άνηθο, ψιλοκομμένο
1 φουντίτσα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 μικρή καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
10 ντοματίνια, κομμένα στα 4
2 κ.σ. ντοματοχυμό
1 ώριμη ντομάτα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
Τρόπος παρασκευής
Σε μια λεκάνη με κρύο νερό από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες. Αν δεν είναι τελευταίας εσοδείας τότε ρίχνουμε 1 κ.σ. σόδα μαγειρική.
Το πρωί σουρώνουμε και ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό και αν έχουμε χύτρα ταχύτητας βάζουμε τους γίγαντες σκεπάζοντάς τους με νερό. Κλείνουμε τη χύτρα και υπολογίζουμε ότι μετά το σφύριγμα αφήνουμε 15 λεπτά και οι γίγαντες είναι έτοιμοι.
Αν δεν έχουμε χύτρα τότε βράζουμε σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες.
Στη γάστρα έχουμε βάλει όλα τα υλικά και ρίχνουμε τους γίγαντες μαζί με το νερό τους, μέχρι να σκεπαστούν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο παραπάνω ζεστό νερό.
Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε με ελαφρά βρεγμένο χαρτί ψησίματος, που έχουμε ανοίξει με το ψαλίδι μια τρύπα στη μέση, για να βγαίνει ο αχνός.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1- 1 ½ ώρα.
Βγάζουμε το χαρτί μόλις ροδοκοκκινίσουν από πάνω και έχουν αρχίσει να σκάνε οι γίγαντες και τους αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε τους γίγαντες πιο ξεροψημένους τους περνάμε από το γκριλ για λίγο.