Γιορτινό πιλάφι με συκωτάκια κοτόπουλου

Τα μυστικά των Chef

Στις Κυκλάδες αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας συνηθίζουν την Πρωτοχρονιά να τρώνε ρύζι άλλοι με συκωτάκια και άλλοι με κρέας. Η παράδοση θέλει το ρύζι να φέρνει ευτυχία και ευημερία στο σπιτικό. Δίνει το παρόν στο γιορτινό τραπέζι ανάμεσα σε άλλες γευστικές δημιουργίες.

Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Εύκολη

Γιορτινό πιλάφι με συκωτάκια κοτόπουλου

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου, σε μικρά κομματάκια

400 γρ. ρύζι parboiled

60 ml ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένο

1 ξύλο κανέλας Kεϋλάνης

3-4 κόκκους μπαχάρι

100 ml λευκό κρασί, μοσχοφίλερο ή ασύρτικο

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

700 – 800 ml ζωμό κοτόπουλου ζεστό

80 γρ. σταφίδες ξανθές

50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο

1 ½  κ.σ. βούτυρο αγελάδας

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα συκωτάκια σε μέτρια φωτιά  για 3-4 λεπτά και από τις δύο πλευρές.

Τα πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ανακινούμε λίγο την κατσαρόλα. Βγάζουμε τα συκωτάκια σε πιάτο και τα καλύπτουμε.

Στην κατσαρόλα με τη σάλτσα από τα συκωτάκια προσθέτουμε το ένα κρεμμύδι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το ξύλο κανέλας και τα μπαχάρια και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.

Ρίχνουμε  τα συκωτάκια στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τον πελτέ και λίγο ζεστό νερό.

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 5 – 7 λεπτά, σε σκεπασμένη κατσαρόλα.

Ανακινούμε την κατσαρόλα, προσθέτουμε τις σταφίδες, το κουκουνάρι και ανακατεύουμε.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το ρύζι.

Το ξεπλένουμε μέσα σε σουρωτήρι με δροσερό νερό και το σουρώνουμε καλά.

Σε κατσαρόλα με ζεστό ελαιόλαδο σοτάρουμε το δεύτερο κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι ανεβάζουμε τη φωτιά, ανακατεύοντας γρήγορα με ξύλινη κουτάλα για να ξανθύνει.

Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου σε αναλογία 1 φλιτζάνι ρύζι 3 νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας απαλά.

Βάζουμε το ρύζι όπως είναι ζεστό σε φόρμα και ξεφορμάρουμε σε μεγάλη στρογγυλή πιατέλα.

Περιχύνουμε με τα συκωτάκια και τη σάλτσα τους.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με μαϊντανό ψιλοκομμένο περίπου μισό ματσάκι.

Συνταγή : Από την Έφη Μαρκοζάνες, περίφημη μαγείρισσα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !