Γουρουνάκια στην υπηρεσία των οινοποιών

Tips

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα των οινοποιών και των αμπελουργών και πολύ περισσότερο αυτών που ασχολούνται με την βιολογική καλλιέργεια είναι τα ζιζάνια και τα αγριόχορτα, που φύονται γύρω από τα αμπέλια τους.

Οι μηχανικές εργασίες στοιχίζουν πολύ και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να τραυματίσουν το αμπέλι. Από την άλλη κάθε επέμβαση με χημικά σίγουρα είναι απαγορευτική για ένα ποιοτικό σταφύλι, αλλά κάποιες φορές χρησιμοποιούνται για να απαλλαγούν από την ανεπιθύμητη ανάπτυξη των ζιζανίων.

Το ευχάριστο και συνάμα αγαπησιάρικο νέο έρχεται από τους γάλλους οινοποιούς και αμπελουργούς της ευρύτερης περιοχής της Βουργουνδίας. Είναι ενθουσιασμένοι με την πειραματική χρήση γουρουνιών, στους αμπελώνες τους, ακολουθώντας τους Ν. Ζηλανδoύς συναδέλφους τους.

Τα γουρουνάκια Κune kune σε δράση

Τα γουρουνάκια εργάζονται μεθοδικά και αποτελεσματικά στην εκρίζωση των ζιζανίων γύρω από το αμπέλι. Κάποιοι πρωτοπόροι αμπελουργοί που εφαρμόζουν βιολογική γεωργία χρησιμοποιούσαν στους αμπελώνες πρόβατα. Όμως έτρωγαν μόνον τις κορυφές των χόρτων, οπότε μετά από λίγες μέρες μεγάλωναν, ενώ τα γουρουνάκια τρώνε και τις ρίζες και μάλιστα έχουν ιδιαίτερη προτίμηση.

Γεννημένα και μεγαλωμένα στη Γαλλία τα γουρουνάκια νάνοι είναι της φυλής Kune kune, της Νέας Ζηλανδίας.

Το κρασί ετοιμάζεται

Στην Βουργουνδία έχουν προσαρμοστεί τέλεια και οι αμπελουργοί τα έχουν αγαπήσει, τόσο που σκέφτονται να βγάλουν κρασί με το όνομά τους.

Τα γουρουνάκια Kune kune είναι φιλικά, πολύ έξυπνα, μαθαίνουν γρήγορα, έχουν εξαιρετική επικοινωνία με τους ανθρώπους, τρώνε οτιδήποτε, σκαλίζουν βαθιά το χώμα.

Είναι καθαρά και το τρίχωμά τους έχει διάφορα χρώματα όπως μαύρο, σε μια ταρταρούγα, τζίντζερ και smoky blue. Τα γουρουνάκια αυτής της φυλής είναι ήδη δημοφιλή σε όλο τον κόσμο και σαν κατοικίδια.

Λέτε να υιοθετήσουμε γουρουνάκι και να το πηγαίνουμε βόλτα με λουράκι στα αμπελοτόπια της Νεμέας… ενδιαφέρον θα ήταν για τους γευσιγνώστες και γενικότερα για τους ανθρώπους της γαστρονομίας … να το σκεφτούμε τι λέτε; Ιδέα φοβερή για να δοκιμάζουμε κρασιά και να τα προμηθευόμαστε σε τιμή προνομιακή… άλλωστε συνεργάτες θα είμαστε.

Τα γουρουνάκια ακούραστοι εργάτες

Πάντως Κune, στα Μαορί σημαίνει «χοντρός και στρογγυλός» και αυτά τα γουρουνάκια είναι κοντοπόδαρα και παχουλά, με αμβλύ γυρισμένο ρύγχος και δύο φούντες, που κρέμονται από την κάτω γνάθο. Η προέλευση αυτής της φυλής των γουρουνιών δεν είναι γνωστή.

Πιθανότατα αυτά τα γουρουνάκια έφθασαν στην Ν. Ζηλανδία από τους ευρωπαίους.

Ένα ευχάριστο νέο που αποδεικνύει ότι η σχέση των ανθρώπων με τα ζώα είναι πάντα αμφίδρομη, ανταποδοτική και χρηστική στην συγκεκριμένη περίπτωση για τα ίδια, χωρίς να είναι επώδυνη.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα γουρουνάκια γενικά έχουν προσφέρει πολλά στην ανθρωπότητα αφού τόσα χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί σαν πειραματόζωα…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !