Η νηστεία της Σαρακοστής είναι μια ευκαιρία για αποτοξίνωση, κάνοντας αποχή από την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης.
Το κρέας, τα αυγά, το γάλα και το ψάρι είναι τροφές που δεν επιτρέπεται να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της νηστείας. Σε συγκεκριμένες ημέρες μάλιστα, δεν επιτρέπεται ούτε η κατανάλωση λαδιού.
Η νηστεία και η αποτοξίνωση, μπορούν να θεωρηθούν ωφέλιμες όταν γίνονται περιοδικά και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Όμως, η μακροχρόνια νηστεία της Σαρακοστής, σε συνδυασμό με την υπέρμετρη, πολλές φορές, κατανάλωση ζωικών προϊόντων κατά τη λήξη της, μπορεί να ταλαιπωρήσουν σημαντικά τον οργανισμό σας.
Ας δούμε λοιπόν με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να προσαρμόσουμε τη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της νηστείας, αλλά και κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα.
Ναι στην ελεγχόμενη νηστεία
Αποφεύγοντας την κατανάλωση τροφίμων από συγκεκριμένες διατροφικές ομάδες, για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστεί έλλειψη θρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό σας.
H έλλειψη αυτή αφορά κυρίως στις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που βρίσκονται στις τροφές ζωικής προέλευσης όπως τις βιταμίνες D και Β12, τον σίδηρο, το ιώδιο, το ασβέστιο τον ψευδάργυρο κ.α.
Για το λόγο αυτό, θα πρέπει πριν ξεκινήσουμε τη νηστεία, να σιγουρευτούμε πως δεν έχουμε έλλειψη των παραπάνω στοιχείων. Ιδιαίτερα αν ανήκουμε σε ευαίσθητες ομάδες όπως υπερήλικες, έφηβοι, παιδιά, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα ή έχουμε ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες όντας αθλητές, εγκυμονούσες ή θηλάζουσες, καλύτερα να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας ή τον διατροφολόγο σας ώστε να σχεδιάσουμε μαζί μια ισορροπημένη νηστίσιμη διατροφή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μας.
Σε κάθε περίπτωση, για να μην καταπονήσουμε τον οργανισμό μας θα προτείνουμε τα παρακάτω:
- Να θυμόμαστε να τρώτε απαραιτήτως 5 γεύματα την ημέρα. Πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό, κάθε 3 ώρες περίπου.
- Προσπαθούμε να καταναλώνουμε τροφές υψηλής διατροφικής αξίας που θα προσφέρουν στον οργανισμό σας τα θρεπτικά στοιχεία που στερούμαστε από την αποφυγή κατανάλωσης τροφών ζωικής προέλευσης. Ταχίνι και γάλα αμυγδάλου για ασβέστιο, όσπρια για πρωτεΐνες και σίδηρο, μανιτάρια που περιέχουν άφθονη βιταμίνη D, χταπόδι και γαρίδες για την πρόσληψη της βιταμίνης Β12, μαύρο ψωμί πλούσιο σε μαγνήσιο και φυλλικό οξύ, άφθονα φρούτα και λαχανικά.
- Προτιμάμε τρόπους μαγειρέματος που δεν αλλοιώνουν τις θρεπτικές ουσίες των τροφών όπως, μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας ή μαγείρεμα στον ατμό.
- Προσπαθούμε να καταναλώνουμε μεγάλη ποικιλία τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Αν επιθυμήσουμε γλυκό, αποφεύγουμε επιλογές όπως γρανίτες ή φρουιζελέ. Προτιμάμε κάτι πιο θρεπτικό και χορταστικό, όπως χαλβά (σιμιγδαλένιο ή από αλεσμένο σουσάμι), παστέλι, μπάρα δημητριακών με μαύρη σοκολάτα ή απλώνουμε μέλι και ταχίνι σε μια φέτα ψωμί.
- Σε περίπτωση αδυναμίας κατανάλωσης (λόγω πίεσης χρόνου κ.λπ.) των απαραίτητων τροφών, εξετάζουμε με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας την περίπτωση χορήγησης κάποιου συμπληρώματος διατροφής.
Τί να προσέξουμε το Μεγάλο Σάββατο και την ημέρα του Πάσχα
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, σηματοδοτεί την επίσημη λήξη της νηστείας μας. Σίγουρα η λαχτάρα για την μαγειρίτσα ή ό,τι άλλο προσφέρεται στο αναστάσιμο τραπέζι είναι έντονη, αλλά χρειάζεται σύνεση, και ίσως μεγαλύτερη από αυτή που επιδεικνύουμε κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Η πρώτη μας επαφή με προϊόντα ζωικής προέλευσης μετά από τόσο καιρό, ίσως προκαλέσει σοκ στον οργανισμό μας.
Για να αποφύγετε λοιπόν άσκοπες ταλαιπωρίες, περιοριζόμαστε στο να καταναλώσουμε με μέτρο τη μαγειρίτσα, λίγο τυρί και ψωμί και αποφεύγουμε άλλα συνοδευτικά. Προσπαθούμε να μην πάμε αμέσως για ύπνο και δίνουμε στο στομάχι μας λίγο χρόνο να επεξεργαστεί την τροφή και να χωνέψει.
Την Κυριακή του Πάσχα, το γλέντι συνήθως ξεκινάει από νωρίς. Τσουρέκια, κουλούρια και αυγά παρελαύνουν μπροστά σας και είναι δύσκολο να αντισταθούμε. Το στομάχι μας μπορεί το προηγούμενο βράδυ, με τη μαγειρίτσα, να έκανε τη σύνδεση μεταξύ νηστείας και κανονικής διατροφής, όμως ο οργανισμός μας δεν είναι ακόμα έτοιμος για υπερβολές.
Καταναλώνουμε λοιπόν με μέτρο το τσουρέκι ή τα κουλουράκια συνδυάζοντάς τα με τον πρωινό μας καφέ, ενώ αργότερα απολαμβάνουμε το πασχαλινό μας αυγό σε συνδυασμό με λαχανικά (π.χ. αυγοσαλάτα).
Το μεσημέρι στο κυρίως γεύμα, χαιρόμαστε τα ψητά αλλά αποφεύγουμε να ανακατέψουμε πολλά είδη φαγητού. Συνδυάζουμε το κρέας με μπόλικη σαλάτα και όσο το δυνατό λιγότερους υδατάνθρακες (πατάτες, πίτες, ψωμί κ.λπ). Τέλος, προσέχουμε να μην κάνουμε υπερβολές στην κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά αν το αποφύγαμε κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Το βραδινό μας αυτή την ημέρα, καλύτερα να είναι κάτι ελαφρύ. Μια σούπα, μία σαλάτα ή ένα γιαούρτι με μέλι είναι ιδανικές επιλογές.
Από τη Δευτέρα του Πάσχα, μπορούμε σιγά σιγά να μπούμε στην φυσιολογική, πλήρη διατροφή, πάντα με μέτρο και σύνεση.