Η μαρμελάδα είναι η καλύτερη ιδέα για το πρωινό μας;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Η αλήθεια είναι ότι η μαρμελάδα φρούτων είναι πολύ αγαπητή από τους Ευρωπαίους και συνήθως πρωταγωνιστεί στο πρωινό μας. Η κατανάλωσή της είναι εύκολη αρκούν 2-3 φρυγανισμένες φέτες ψωμί και καφές ή γάλα και έχουμε ένα πλήρες και εύκολο πρωινό.

Ποιες όμως μαρμελάδες πρέπει να επιλέξουμε;

Συνήθως η μαρμελάδα είναι μια τροφή πλούσια σε ζάχαρη.

Τα θρεπτικά χαρακτηριστικά της ποικίλλουν ανάλογα με τη φύση του φρούτου που χρησιμοποιείται, αλλά και με τον τύπο της μαρμελάδας. Κύριο όμως χαρακτηριστικό τους είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες,  η οποία εξακολουθεί να είναι 60% για τις περισσότερες.

Έτσι στην πραγματικότητα, η μαρμελάδα παρασκευάζεται  από ζάχαρη φρούτων, φρουκτόζη και προστιθέμενη ζάχαρη.

Κατά μέσο όρο, η μαρμελάδα π.χ. βερίκοκου παρέχει περίπου 250 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, που ισοδυναμεί με περίπου 25 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού.

Μην ανησυχείτε υπάρχουν και άλλες εξίσου νόστιμες εναλλακτικές.

Έτσι αν θέλετε να περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης χωρίς να σταματήσετε να  απολαμβάνετε τις μαρμελάδες με το φρυγανισμένο ψωμάκι σας το πρωί υπάρχουν λύσεις.

Επιλέγουμε τις μαρμελάδες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αυτές που προορίζονται για τους διαβητικούς. Είναι νόστιμες ειδικά αυτές με το πορτοκάλι και τα φρούτα του δάσους.

Μπορείτε ακόμα αν έχετε διάθεση να τις φτιάξετε και μόνοι σας χρησιμοποιώντας καστανή ζάχαρη και προσθέτοντας τζίνζερ, βανίλια ακόμα και ροζ πιπέρι.

Έτσι περιορίζετε τη ζάχαρη χωρίς να χάνει σε νοστιμιά.

Οι μαρμελάδες δεν είναι στην πραγματικότητα μια τροφή που πρέπει να απαγορεύεται από το πρωινό, απλά η συμβατική μαρμελάδα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, δηλαδή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 κ.γ. την ημέρα.

Αυτό δεν ισχύει για τις μαρμελάδες που φτιάχνουμε μόνοι μας ή αυτές για τους διαβητικούς. Εκεί επιτρέπονται 2 κ.σ. την ημέρα.

Θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι η μαρμελάδα δεν διατηρεί τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο βασικό φρούτο, όπως είναι οι φυτικές ίνες, τα μέταλλα, οι βιταμίνες, επειδή το φρούτο μειώνεται κατά το μαγείρεμα.

Επίσης ο γλυκαιμικός δείκτης των μαρμελάδων είναι υψηλός.

Για περισσότερες επιλογές στο πρωινό χωρίς να επηρεάσετε την υγεία σας, μπορείτε επίσης να επιλέξετε ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια ή πεκάν ή κάσιους.

Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε τις μαρμελάδες με πουρέδες από φιστίκια, αμύγδαλα ή φουντούκια.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !