Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Ευκαιρία επίσκεψης με δωρεάν ξενάγηση την Κυριακή 18 Αυγούστου, που είναι η Παγκόσμια ημέρα φάρων. Έτσι μπορείτε να επισκεφθείτε τον εμβληματικό Φάρο του Κάστρου Αντιρρίου που συμπεριλαμβάνεται στους 18 φάρους της χώρας, που θα είναι ανοικτοί για το κοινό.
Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε περάσει από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου βλέπουμε τα δύο κάστρα αντίστοιχα αλλά ελάχιστοι έχουν κάνει μια στάση για να δουν στο Αντίρριο τον πολύ ξεχωριστό του φάρο.
Ο φάρος βρίσκεται στην άκρη του φρουρίου του Αντιρρίου που έχει τη δική του ιστορία.
Ο πανέμορφος φάρος είναι ένας κυκλικός πύργος ύψους 9,2 μέτρων, με εστιακό ύψος 15 μέτρων, που διαθέτει και οικία φαροφυλάκων.
Το πολύ σημαντικό είναι ότι η πρόσβαση στο Φάρο γίνεται από τη στεριά.
Ο Φάρος του Αντιρρίου πρωτολειτούργησε το 1880 ενώ κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1950 επαναλειτούργησε ως αυτόματος πυρσός ασετιλίνης και το 1999 μετετράπη σε ηλιακό.
Η ιστορία του Κάστρου
Το Κάστρο του Αντιρίου είναι κτισμένο σε στρατηγική θέση στο στενότερο σημείο του θαλάσσιου περάσματος μεταξύ της Στερεάς και της Πελοποννήσου και είναι γνωστό και σαν Καστέλι της Ρούμελης.
Πιστεύεται ότι κτίστηκε στη θέση του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα.
Το μνημείο κατασκευάστηκε το 1500 μέσα σε διάστημα λίγων μηνών με διαταγή του σουλτάνου Βαγιαζίτ Β΄ και την επίβλεψη του Σινάν Πασά. Ταυτόχρονα κτίστηκε και το Κάστρο του Ρίο στην απέναντι πλευρά του στενού.
Το σημείο ήταν γνωστό επί τουρκοκρατίας σαν μικρά Δαρδανέλια λόγω της στρατηγικής του θέσης. Ήταν πολύ σημαντικό για τον έλεγχο της ναυπλοΐας, γιατί τα διασταυρούμενα πυρά κανονιών ανάμεσα στα δύο κάστρα έκανε απροσπέλαστο τον Κορινθιακό κόλπο για τα διερχόμενα πλοία.
Το αρχικό οχυρό ανατινάχτηκε από τους Οθωμανούς 30 χρόνια αργότερα και ανακατασκευάστηκε το 1533.
Από τότε γνώρισε και άλλες καταστροφές και ανακατασκευές και έγινε αντικείμενο διεκδίκησης ανάμεσα στους Οθωμανούς και τους Βενετούς.
Ο Τούρκος περιηγητής Τσελεμπή περιγράφει ότι τον 16ο αιώνα υπήρχαν μέσα στο κάστρο τουλάχιστον 80 μικρά σπίτια, τα περισσότερα εγκαταλελειμμένα ένα τζαμί και ένα χαμάμ.
Το κάστρο έχει εξάγωνη βάση και είναι ενισχυμένο στις γωνιές με πολυγωνικούς προμαχώνες. Η σημερινή του μορφή οφείλεται στην περίοδο της βενετικής κυριαρχίας το 1687 – 1715. Τα τείχη έχουν πλάτος 4 μέτρα και εξωτερικά εμφανίσουν μικρή κλίση στο νότιο τείχος και στα ανατολικά και δυτικά υπάρχουν πολεμίστρες για κανόνια.
Στη βορειοανατολική πλευρά το κάστρο προστατεύεται με υγρή τάφρο που σήμερα είναι φραγμένη ενώ άλλες προστατευτικές κατασκευές εντοπίζονται σε απόσταση περίπου 600 μέτρων στην ίδια πλευρά.
Το κάστρο διατηρείται σε καλή κατάσταση και οι επάλξεις φθάνουν σε ύψος 8 μέτρων.
Η κεντρική πύλη βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά όπου διατηρείται πάνω σε αυτήν καταχύστρα.
Must see
Περάστε με προσοχή στο πίσω μέρος του κάστρου για να δείτε τη γέφυρα σε όλο της το μεγαλείο και το πέρασμα Πελοποννήσου.
Περνώντας από το εσωτερικό του τοξωτού διαδρόμου μπορείτε να βγάλετε απίθανες φωτογραφίες.
Η πολιτειούλα του Αντιρρίου είναι γραφική και αξίζει μια μικρή παράκαμψη από το δρόμος σας για να επισκεφθείτε το κάστρο και το Αντίρριο.
Ευκαιρία
Το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ναυπακτίας μας ενημέρωσε ότι η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού θα διαθέσει για τις 18.8.2024, τον αρχικελευστή Μαρίνο Μιλούλη από τις 10:00 – 15:00 μμ. και από τις 18:00 – 20:00 μμ. προκειμένου να ενημερώσει τους επισκέπτες για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας, με αφετηρία τον Φάρο του Αντιρρίου, την αξιοποίηση του φαρικού δικτύου σαν πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του δικτύου.
Πως πάμε
Περνώντας τη γέφυρα Ρίου – Αντιρίου παράκαμψη 1 χιλιομέτρου μας οδηγεί στο Κάστρο.
Δεύτερη διαδρομή από δρόμο Ναυπάκτου – Μεσολογγίου υπάρχει ανάλογη παράκαμψη.
Πληροφορίες
Ωράριο λειτουργίας είναι από τις 8:30 – 15:30
Ο αρχαιολογικός χώρος κάθε Τρίτη είναι κλειστός
Τιμή εισιτηρίου ολόκληρο 3€ μειωμένο 2€