Η κατανάλωση ξηρών καρπών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει μακροπρόθεσμα οφέλη στη νευροανάπτυξη των παιδιών

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Οι μητέρες που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς ειδικά στους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, έχουν αυξημένες πιθανότητες να δουν μακροπρόθεσμα νευροαναπτυξιακά οφέλη στο παιδί τους, σύμφωνα με μια νέα ισπανική έρευνα.

Τί έδειξε η έρευνα

Η έρευνα μέχρι σήμερα έχει αναδείξει ποικιλοτρόπως τα οφέλη της κατανάλωσης ξηρών καρπών, όπως μειωμένο κίνδυνο για υπέρταση, οξειδωτικό στρες και διαβήτη, ενώ μπορούν επίσης να λειτουργήσουν προστατευτικά για τη γνωστική έκπτωση που έρχεται με το γήρας. Η νέα μελέτη που έγινε από το Ινστιτούτο της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία (ISGlobal), έρχεται για πρώτη φορά να προσθέσει στις θετικές επιδράσεις των ξηρών καρπών και τις βελτιώσεις στη νευροανάπτυξη του παιδιού σε βάθος χρόνου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που έλαβαν μέρος πάνω από 2.200 ζεύγη μητέρων-παιδιών, δημοσιεύτηκαν στο ευρωπαϊκό περιοδικό επιδημιολογίας «European Journal of Epidemiology». Η θετική επίδραση των ξηρών καρπών παρατηρήθηκε στις εγκύους που κατανάλωναν κατά μέσο όρο περίπου τρεις μερίδες των 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών εβδομαδιαία, μια ποσότητα που είναι μικρότερη από αυτήν που προτείνουν οι οδηγοί υγιεινής διατροφής.

Οι ξηροί καρποί που έλαβαν ήταν καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, κουκουνάρια και φουντούκια. Η πρόσληψη τους από τις μητέρες αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγια διατροφικών συνηθειών που χορηγήθηκαν στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Παράλληλα, η νευροψυχολογική αξιολόγηση των παιδιών έγινε στις ηλικίες των 18 μηνών, πέντε και οκτώ ετών.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η ομάδα των παιδιών που οι μητέρες τους έτρωγαν περισσότερους ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, εμφάνισε τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλες τις δοκιμές μέτρησης της γνωστικής λειτουργίας, της ικανότητας προσοχής και της μνήμης εργασίας.

Πού οφείλονται τα ευεργετικά αποτελέσματα από την κατανάλωση ξηρών καρπών;

Σε μια προσπάθεια να διερευνήσει τα αίτια αυτού του αποτελέσματος, η ερευνήτρια και πρώτη συντάκτρια της μελέτης Φλόρενς Γκινιάκ δήλωσε πως «η θετική επίδραση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ξηροί καρποί έχουν υψηλά επίπεδα φυλικού οξέος και λιπαρών οξέων, όπως ωμέγα-3 και ωμέγα-6. Αυτά τα συστατικά τείνουν να συσσωρεύονται στο νευρικό ιστό, ιδιαίτερα στις μετωπικές περιοχές του εγκεφάλου, που επηρεάζουν τη μνήμη και τις εκτελεστικές λειτουργίες».

Σε ότι αφορά τους λόγους που τα ευεργετικά αποτελέσματα σχετίζονται μόνο με τη διατροφή στο πρώτο και όχι στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, μπορεί να υποστηριχθεί -με βάση όσα γνωρίζουμε ως σήμερα- ότι ο ρυθμός της ανάπτυξης του εμβρύου ποικίλλει  στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ότι υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες η ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη μητρική διατροφή.

«Ο εγκέφαλος υφίσταται μια σειρά πολύπλοκων διαδικασιών κατά τη διάρκεια της κύησης και αυτό σημαίνει ότι η διατροφή των μητέρων είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα», ανέφερε η Γκινιάκ. «Αν οι μητέρες κατανάλωναν τον συνιστώμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο ξηρών καρπών, τα οφέλη ενδέχεται να ήταν πολύ μεγαλύτερα», πρόσθεσε.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://link.springer.com/article/10.1007/s10654-019-00521-6

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Καπνιστή πέστροφα με πένες και τσίπουρο

Η εποχή ζητά νόστιμα, θρεπτικά και εύκολα φαγητά που γίνονται γρήγορα και είναι χορταστικά. Μια γευστική δημιουργία της παρέας. Οι πέστροφες είναι νόστιμες και...

Τραχανότο με γαρίδες

Ο τραχανάς επανήλθε δυναμικά στις κουζίνες γνωστών chef και έγινε τάση. Με τις γαρίδες και την ντοματούλα συνδυάζεται αρμονικά και η γεύση εκτοξεύεται με...

Πώς θα κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από τα παιδιά σας και εσάς;

Τελευταία οι καλοκαιρινές βραδιές στα μπαλκόνια ή στη φύση έχουν γίνει εφιαλτικές κάποιες φορές λόγω των κουνουπιών. Επειδή βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και...

Σαλάτα Θαλασσινή

Μια σαλάτα καλοκαιρινή μου μοσχοβολά θάλασσα. Νόστιμη, θρεπτική και πολύ εύκολη να γίνει. Μπορούμε αν δεν έχουμε καπαρόφυλλα και καπαρόμηλα να χρησιμοποιήσουμε κρίταμο. Μια...

Γιατί πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας το μέλι;

Το μέλι είναι το νέκταρ των θεών, το ελιξίριο της ζωής που χαρίζει ευεξία, μακροβιότητα και υγεία. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι άνθρωποι...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !