Ντομάτα, ένας διατροφικός θησαυρός

Tips

Το καλοκαίρι στις παιδικές μας αναμνήσεις είχε άρωμα ντομάτας και καρπουζιού.

Η ντομάτα είναι στα καλύτερά της γιατί είναι η εποχή που ωριμάζει η υπαίθρια ντομάτα. Αυτή που μεγαλώνει παίζοντας με τον ήλιο. Η ντομάτα είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια στην ελληνική διατροφή, αφού χαρίζει νοστιμιά, άρωμα και χρώμα που χαρακτηρίζει την κουζίνα μας.

Με την καλοκαιρινή ντομάτα εύκολα και πολύ απλά μπορείτε να φτιάξετε τις ντοματένιες σάλτσες σας και να τις φυλάξετε στο ντουλάπι προκειμένου να τις χρησιμοποιήσετε όταν εσείς θελήσετε.

Η παρουσία της ντομάτας είναι έντονη στις γευστικές δημιουργίες σε όλες τις εκδοχές της. Ωμή, λιαστή ή σαν σάλτσα. Δηλώνει παρούσα σε σαλάτες, στα ζυμαρικά, στις πίτσες, σε πιάτα λαχανικών, κρεάτων ή ψαριών.

Η ντομάτα είναι φτωχή σε θερμίδες, αφού μια κανονικού μεγέθους έχει περίπου 22 θερμίδες αλλά είναι πλούσια σε ευεργετικές ιδιότητες που χαρίζει στον οργανισμό μας.

Η ντομάτα είναι καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων. Κυρίως περιέχει βιταμίνη Α, B9 και C. Ακόμα είναι πλούσια σε κάλιο και σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και στερείται λιπαρών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 1 φλιτζάνι χυμού ντομάτας περιέχει 534 mg καλίου.

Η ντομάτα είναι πλούσια σε ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλαβερές δράσεις των ελευθέρων ριζών. Κυρίαρχη αντιοξειδωτική ουσία της, το λυκοπένιο που της χαρίζει το έντονο κόκκινο χρώμα.

Πολλαπλά λοιπόν, τα οφέλη της ντομάτας και ευεργετική η δράση της,  στο καρδιαγγειακό, πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα, στους ιστούς και στην  όραση. Επιστημονική έρευνα έδειξε ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες ειδικά στον καρκίνο του προστάτη.

Οι παλιές ποικιλίες ελληνικής ντομάτας ήταν πολύ πιο πλούσιες σε ευεργετικές στοιχεία, πιο νόστιμες και είχαν άρωμα χαρακτηριστικό… νοσταλγικό.

 Ξέρετε ότι ο συνδυασμός της με το ελαιόλαδο την καθιστά υπερτροφή;

Tο αποτέλεσμα μακροχρόνιας επιστημονικής έρευνας που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Free Radical Biology and Medicine έδειξε ότι το ελαιόλαδο αυξάνει τη αντιοξειδωτική δράση του λυκοπενίου της ντομάτας.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι η ντομάτα πρωταγωνιστεί στη ελληνική διατροφή.

Σάλτσα ντομάτας

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !