Καθημερινές συνήθειες … που διώχνουν την ευτυχία μας

Tips

Όταν το χαμόγελό μας ξεπεράσει τα χείλη και φθάσει στα μάτια, τότε αυτό είναι πραγματική ευτυχία, που βρίσκεται στα μικρά πράγματα… Η ευτυχία δεν ανήκει σε αυτούς που έχουν τα πάντα, αλλά σε αυτούς που εκτιμούν αυτά που έχουν και τα ζουν.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ευτυχία είναι δυο μάτια που σε κοιτάνε και λάμπουν. Το σίγουρο είναι ότι η ευτυχία είναι στιγμές… πολύτιμες που συμβάλουν στην αρμονία και ισορροπία της ζωής μας στην καθημερινότητά μας.

Αν θέλουμε λοιπόν, να είμαστε ευτυχισμένοι θα πρέπει να αποφύγουμε τις παγίδες, που δημιουργούν κάποιες κακές συνήθειες που έχουμε και πρέπει να αποβάλλουμε.

Θα πρέπει να αξιολογήσουμε τις καταστάσεις για να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή.

Ποιες είναι αυτές οι κακές συνήθειες;

Κάποιες από αυτές τις συνήθειες, που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητά μας κρατούν μακριά από μια ευτυχισμένη ζωή. Πολλοί από εμάς μπορεί να μην τις έχουμε καν συνειδητοποιήσει.

Να μη ζεις τις στιγμές…

Το να ζεις το παρόν, το σήμερα και να μπορείς να απολαμβάνεις τις στιγμές είναι δείκτης ευτυχίας. Η ευτυχία είναι στιγμές πολύτιμες και ανεπανάληπτες…

Σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστημίου του Harvard του 2010, οι ψυχολόγοι με επικεφαλής τον M. Gilbert, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «εάν ζεις στα σύννεφα ή όπως συνηθίζουμε να λέμε στον κόσμο σου, δηλαδή αν είσαι αλλού… αυτή η κακή συνήθεια σε απομακρύνει από την ευτυχία» …

Όταν δεν είσαι παρών … δεν μπορεί να συνειδητοποιείς τι πραγματικά έχεις και δεν απολαμβάνεις τις στιγμές που προάγουν την ευτυχία.

Να μην προσέχεις τον εαυτό σου…

Εάν δεν προσέχετε την υγείας σας και δεν ενδιαφέρεστε για τον τρόπο ζωής σας, αλλά ενδιαφέρεστε μόνον για τους άλλους, τότε πρόκειται για μια κακή συνήθεια και συνάμα παγίδα, που σας κρατά μακριά από το να είστε ευτυχισμένοι.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι όταν προκύψουν θέματα υγείας, τότε η προσωπική ευτυχία, καθώς και της οικογενείας μας πλήττεται.

Τα συναισθήματα σε περιόδους ασθένειας δεν είναι θετικά. Νοιώθουμε ανησυχία, αδυναμία μη γνωρίζοντας το αύριο και σίγουρα δεν μπορούμε να μιλάμε για ευτυχία.

Η διατροφή επίσης μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία και ηρεμία. Υπάρχουν τροφές, με τις οποίες έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές στο site μας, που είναι ευεργετικές για τον εγκέφαλο και επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Είναι οι τροφές της φιλοσοφίας Good Mood Food, που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και τον οργανισμό μας, ανεβάζουν τη διάθεσή μας και διώχνουν το stress…

Eαν η διατροφή είναι κακή, τότε είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα. Προσέχουμε λοιπόν για να έχουμε καλή υγεία.

Άλλοι παράγοντες προϋπόθεση ευτυχίας είναι η άσκηση σωματικής δραστηριότητας, που βοηθά με τη σειρά της να παραμείνουμε υγιείς, να είμαστε σε καλή φόρμα και να μειώσουμε το stress.

Oι ενδορφίνες, οι ορμόνες που ενεργοποιούνται κατά την άσκηση συμβάλουν στην ευτυχία μας.

Οι ενδορφίνες είναι μικρές ομάδες πρωτεϊνών, που παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου και απελευθερώνονται μέσω του νωτιαίου μυελού και έτσι διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι ενδορφίνες θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο, κατά της κακής διάθεσης. Επίσης κάτι που δεν είναι τόσο γνωστό, οι ενδορφίνες λειτουργούν και σαν δυνατό παυσίπονο, εκατό φορές πιο δυνατό από τη μορφίνη.

Η δράση των ενδορφινών  είναι τόσο ευεργετική, αφού μας ηρεμούν, μας χαρίζουν ευζωία, εξουδετερώνουν τα επίπεδα αδρεναλίνης, που προκαλούνται από το stress, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και συμβάλλουν στην αντιγήρανση.

Οι ενδορφίνες αυξάνονται με την άσκηση, με το γέλιο, το sex, τη σοκολάτα και άλλες τροφές.

Να μην κοιμάσαι καλά …

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία και το σίγουρο είναι ότι αφαιρεί χρόνια από τη ζωή μας.

Ο ύπνος είναι μέρος της τριλογίας για μια ευτυχισμένη ζωή. Η καλή διατροφή, η συχνή  άσκηση και ο επαρκής ύπνος είναι τα κλειδιά της ευτυχίας.

Ο καλός και ξεκούραστος ύπνος προστατεύει τον εγκέφαλο, μειώνει το στρες και περιορίζει τα προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης.

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος αποτελεί προϋπόθεση ευτυχίας, γιατί χαρίζει ενέργεια και καθαρό μυαλό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα μας προστατεύει από πολλές παθήσεις και είναι σύμμαχός μας στη μάχη κατά της κατάθλιψης.

Υπερβολική δουλειά που δεν επιτρέπει να χαρίζουμε χρόνο στους αγαπημένους μας…

Ένα ακόμα κλειδί ευτυχίας είναι να μπορείς να περνάς χρόνο με την οικογένειά σου και τους αγαπημένους σου.

Ο χρόνος που περνάμε μαζί τους, ενισχύει τις σχέσεις και τους συναισθηματικούς δεσμούς που δημιουργούνται.

Αν λοιπόν περνάμε όλο το χρόνο στη δουλειά μας, τότε οδηγούμαστε στην εξάντληση, οπότε οι επιπτώσεις είναι πολλές και μας κρατούν μακριά από την ευτυχία.

Όσο πιο κοινωνικοί είμαστε τόσο περισσότερο θα βοηθηθούμε ώστε να διατηρήσουμε νεανικό και ενεργό τον εγκέφαλό μας.

Η υπερβολική δουλειά εξαντλεί και μας απομακρύνει από τους φίλους και την οικογένεια … χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Η  δικαιολογία ότι το κάνουμε για να προσφέρουμε στα παιδιά μας κάτι περισσότερο είναι η μεγαλύτερη παγίδα…

Προσοχή λοιπόν !

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !