Κριθαρότο με γαρίδες

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με γαρίδες Αμβρακικού, που είναι πολύ νόστιμες.

Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μικρές γαρίδες που είναι πιο οικονομικές, αλλά είναι δύσκολες στο καθάρισμα εκτός και αν επιλέξετε κατεψυγμένες, που είναι πολύ πιο οικονομικές.

Χρόνος παρασκευής 25 λεπτά / Εύκολο

Κριθαρότο με γαρίδες

Από το περίφημο εστιατόριο Αλάτι, Παραλία Πρέβεζας

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. γαρίδες

500 γρ. κριθαράκι

50 ml ελαιόλαδο

1 φινόκιο ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

100 ml λευκό κρασί

400 γρ. τριμμένες ντομάτες

2-3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 ½ lt bisque γαρίδας ή ζωμός λαχανικών

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε το σώμα από τις γαρίδες και αφήνουμε τα κεφάλια και τις ουρές γιατί χαρίζουν νοστιμιά.

Με μυτερό μαχαίρι αφαιρούμε το έντερο της γαρίδας από τη ράχη.

Σε βαθύ μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.

Σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το φινόκιο και το σκόρδο.

Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.

«Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Βγάζουμε το σκόρδο και τις γαρίδες και τις αφήνουμε στο πλάι σκεπασμένες για να διατηρηθούν ζεστές.

Ρίχνουμε το κριθαράκι στο τηγάνι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να λαδωθεί καλά.

Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό ή το bisque γαρίδας, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Κάθε φορά που το ζυμαρικό πίνει τον ζωμό, προσθέτουμε την επόμενη δόση.

Συνολικά αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.

Τρία λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Ξαναβάζουμε τις γαρίδες με τα ζουμιά τους στο τηγάνι και το ανακινούμε.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Μικρά μυστικά

Όταν σερβίρουμε το κριθαρότο πρέπει να έχει αρκετά υγρά γιατί όσο μένει τα απορροφά και στο τέλος θα στεγνώσει εντελώς.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !