Κριθαρότο με γαρίδες

Tips

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με γαρίδες Αμβρακικού, που είναι πολύ νόστιμες.

Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μικρές γαρίδες που είναι πιο οικονομικές, αλλά είναι δύσκολες στο καθάρισμα εκτός και αν επιλέξετε κατεψυγμένες, που είναι πολύ πιο οικονομικές.

Χρόνος παρασκευής 25 λεπτά / Εύκολο

Κριθαρότο με γαρίδες

Από το περίφημο εστιατόριο Αλάτι, Παραλία Πρέβεζας

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. γαρίδες

500 γρ. κριθαράκι

50 ml ελαιόλαδο

1 φινόκιο ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

100 ml λευκό κρασί

400 γρ. τριμμένες ντομάτες

2-3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 ½ lt bisque γαρίδας ή ζωμός λαχανικών

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε το σώμα από τις γαρίδες και αφήνουμε τα κεφάλια και τις ουρές γιατί χαρίζουν νοστιμιά.

Με μυτερό μαχαίρι αφαιρούμε το έντερο της γαρίδας από τη ράχη.

Σε βαθύ μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.

Σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το φινόκιο και το σκόρδο.

Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.

«Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Βγάζουμε το σκόρδο και τις γαρίδες και τις αφήνουμε στο πλάι σκεπασμένες για να διατηρηθούν ζεστές.

Ρίχνουμε το κριθαράκι στο τηγάνι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να λαδωθεί καλά.

Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό ή το bisque γαρίδας, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Κάθε φορά που το ζυμαρικό πίνει τον ζωμό, προσθέτουμε την επόμενη δόση.

Συνολικά αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.

Τρία λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Ξαναβάζουμε τις γαρίδες με τα ζουμιά τους στο τηγάνι και το ανακινούμε.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Μικρά μυστικά

Όταν σερβίρουμε το κριθαρότο πρέπει να έχει αρκετά υγρά γιατί όσο μένει τα απορροφά και στο τέλος θα στεγνώσει εντελώς.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !