Κτήμα Παλυβού

Tips

Οίνοι διακεκριμένοι από το χθες στο σήμερα…

Ένα παλιό αγρόκτημα και πολλά αμπέλια γύρω του, μαρτυρούν μία ιστορία και μία παράδοση χρόνων, που κανείς στην οικογένεια δεν θυμάται, πότε φυτεύτηκε το πρώτο αμπέλι.

Στην  περιοχή της Αρχαίας Νεμέας, η αμπελοκαλλιέργεια συνεχίζεται χωρίς διακοπή για 3.500 χρόνια. Η Νεμέα ήταν γνωστή για τα κρασιά της από την εποχή των αρχαίων Αθηναϊκών συμποσίων και οι αμπελώνες της, παρά το πέρασμα των χρόνων και τις καταστροφές που υπέστησαν κατά καιρούς, κατάφεραν και επέζησαν διαχρονικά διατηρώντας πάντα έντονο το ενδιαφέρον και τη φήμη της.

Πρόκειται για μια περιοχή ευλογημένη, λόγω των πολλών ειδών μικροκλιμάτων και του ξεχωριστού terroir.

Το Κτήμα Παλυβού από το 1995, που το παλιό παραδοσιακό πατητήρι αντικαταστάθηκε από ένα σύγχρονο οινοποιείο ακολουθώντας τις επιταγές των σύγχρονων καιρών, ξεκίνησε τη νέα του δυναμική εποχή. Ο Γιώργος Παλυβός, αμπελουργός – οινοποιός και σήμερα οι κόρες του, η οινολόγος Ευαγγελία και η Βασιλική επί των οικονομικών, πιστεύουν  ότι «το μεγάλο κρασί γεννιέται στον αμπελώνα».

Η Ευαγγελία και η Βασιλική Παλυβού

Στη Νεμέα, την ερυθρή οινική καρδιά της Ελλάδας, την μικρή Βουργουνδία, «γεννιέται» η σημαντικότερη ίσως ελληνική ερυθρή ποικιλία το Αγιωργήτικο. Ο τόπος έχει χαρακτηριστεί σαν ζώνη  ΠΟΠ/ΟΠΑΠ για την παραγωγή ξηρών κρασιών: ΝΕΜΕΑ (αγιωργήτικο). Το Αγιωργήτικο μια πολυδυναμική ερυθρή ποικιλία από την οποία προκύπτει μία ευρεία γκάμα κρασιών, από ροζέ και  φρέσκα κόκκινα, μέχρι γεμάτα ερυθρά μακράς παλαίωσης.   Το Αγιωργήτικο είναι ένα εύκολο, ευέλικτο κρασί, ένα passe partout κρασί, που δένει αρμονικά με τις περισσότερες ελληνικές γευστικές δημιουργίες και πίνεται ευχάριστα όλες τις ώρες.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είναι η πιο διαδεδομένη ερυθρή ποικιλία στην Ελλάδα, ενώ γνωρίζει σημαντική εξαγωγική επιτυχία.

 

Σε έναν τόπο, με κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, το Κτήμα Παλυβού έχει στην ιδιοκτησία του έναν από τους δύο μεγαλύτερους αμπελώνες στη ζώνη της ΝΕΜΕΑΣ. Πάνω από 300 στρέμματα φυτεμένα κυρίως με Αγιωργήτικο αλλά και με Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon και Syrah, προσφέρουν οίνους εξαιρετικής ποιότητας.

Οι αμπελώνες εκτείνονται σε διαφορετικές περιοχές της Αρχαίας Νεμέας, με τον πιο προνομιακό να βρίσκεται σε υψόμετρο 420 μέτρων. Στον κάμπο οι βόρειοι άνεμοι, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ευνοούν στη διατήρηση της υγιεινής του κατάστασης και συμβάλλουν στη σωστή ωρίμανση των σταφυλιών.

Ανθός και το σταφυλάκι μόλις γεννήθηκε

Ο αμπελώνας είναι ενταγμένος στο σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, δηλαδή σε έναν τρόπο εναλλακτικής καλλιέργειας βιολογικής γεωργίας.
Τα εδάφη, αν και συχνά μικρής γονιμότητας, προσδίδουν υψηλής ποιότητας σταφύλια. Διάφοροι τύποι συμβάλλουν στην πολυπλοκότητα αυτού του αμπελώνα αφού ξεκινά από ασβεστώδη, πυλώδη, αργιλώδη, χαλικώδη και καταλήγει σε αμμώδη, που έχουν προέλθει από τους τριμμένους αμμόβραχους.
Ο ιδιαίτερος συνδυασμός του μικροκλίματος του κάθε αμπελώνα, που μπορεί να ορίζεται από το έδαφος, την τοπογραφία, τις καιρικές συνθήκες, σε συνάρτηση με τη συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού, μπορεί να δώσει έναν ξεχωριστό και ποιοτικό χαρακτήρα σε κάθε κρασί.

Σταφύλι αγιωργήτικου και χυμός του

Το Κτήμα Παλυβού παράγει συνολικά 12 κρασιά, από αυτά 3 είναι τα λευκά, 3 ροζέ και 6 ερυθρά.

Πίσω από τους λόφους η κόρη του ποταμού Ασωπού, η νύμφη Νεμέα σας καλωσορίζει…

Οινοτουρισμός

Το  Κτήμα  Παλυβού, μόλις 127 χιλιόμετρα από την Αθήνα, είναι  το  πρώτο  επισκέψιμο  οινοποιείο  στην  Αρχαία  Νεμέα. Η νέα γενιά, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή, θα μας «μυήσουν» στην διαδικασία παραγωγής του κρασιού με το φημισμένο όνομα Νεμέα. Η διαδρομή περνά μέσα από τον αμπελώνα, παρουσιάζοντας την αμπελοοινική ιστορία της Νεμέας, τον τρόπο και τις διαδικασίες καλλιέργειας κλασικές και πειραματικές και θα μας μάθουν τα πάντα για την ξακουστή γηγενή ποικιλία Αγιωργήτικο. Ακόμα μπορούμε να έχουμε μια γευστική δοκιμή 5 κρασιών του κτήματος με ποικιλία τυριών, αλλαντικών και ψωμιού αλλά και ένα  Σεμινάριο Γευσιγνωσίας στην Αίθουσα Παλαίωσης ή στον εξωτερικό διαμορφωμένο χώρο του Οινοποιείου

Κρασιά του Κτήματος Παλυβού που αγαπάμε, είναι πολλά αλλά θα σας παρουσιάσουμε δύο που επιλέξαμε ως πιο αντιπροσωπευτικά.

Οίνος

Κτήμα Παλυβού Νεμέα

Ερυθρός Ξηρός Οίνος
Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Νεμέα

Ποικιλία 100% Αγιωργήτικο

Από την Αρχαία Νεμέα. Πιο συγκεκριμένα από τους ιδιόκτητους αμπελώνες 70 στρεμμάτων στις Κοκκινιές και 35 στρεμμάτων στο Σταυροδρόμι.

Μορφολογία εδάφους

Σταυροδρόμι

Έδαφος χαλικώδες ελαφρύ, πυκνότητα φύτευσης 435 φυτά/στρ, παραγωγή 800 κιλά/στρ, υψόμετρο 380 μ, χρονιά φύτευσης 2000, τρύγος 20-30/09

Κοκκινιές

Έδαφος τριμμένος αμμόβραχος, πυκνότητα φύτευσης 568 φυτά ανά στρέμμα, παραγωγή 700 κιλά ανά στρέμμα, υψόμετρο 380μ, χρονιά φύτευσης 2001, τρύγος: 20-30/09

Οινοποίηση

 5 ημέρες κρυοεκχύλιση συμπαραμονή στέμφυλων με το χυμό για 17μέρες, με τέσσερις ανακυκλοφορίες την ημέρα.

Παλαίωση

12μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 30% καινούρια, 30% δεύτερης χρήσης και 30% τρίτης χρήσης, 6 μήνες παλαίωση στη φιάλη στο οινοποιείο.

 Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά  

 Χρώμα

Βαθύ πορφυρό

Μύτη

Πυκνό άρωμα μαύρων κερασιών και βανίλιας, με νότες σοκολάτας, γάλακτος και καμένου ξύλου.

Στόμα

Γεμάτο στόμα με καλή δομή και πληθωρικές τανίνες που χαρίζουν μακρά επίγευση.

Θερμοκρασία σερβιρίσματος

16 – 18ο C

Διακρίσεις

35 διακρίσεις από τους πλέον έγκριτους διαγωνισμούς εξωτερικού.

 «Δένει» αρμονικά

Με όλα τα ψητά κόκκινα κρέατα αλλά και δημιουργίες που συνοδεύονται με αρωματικές σάλτσες.

Με παραδοσιακές ελληνικές γευστικές δημιουργίες με κρέας, κιμά, κυνήγι.

Προτεινόμενα τυριά

Κίτρινα και καπνιστά τυριά ΠΟΠ, όπως παλαιωμένες γραβιέρες, καπνιστά τυριά, φορμαέλα, κασέρι αλλά και το τσένταρ.

Οίνος

Πέτρινες Πλαγιές

Λευκός Ξηρός Οίνος
Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) Πελοπόννησος

Ποικιλία  50% Chardonnay 50% Μαλαγουζιά

Από την Αρχαία Νεμέα. Πιο συγκεκριμένα από τους ιδιόκτητους αμπελώνες 59 στρεμμάτων σε διάφορες τοποθεσίες.

Οινοποίηση

Ο τρύγος γίνεται πολύ νωρίς το πρωί και η μεταφορά στο οινοποιείο με φορτηγό ψυγείο.

Γίνεται κρυοεκχύλιση στο Chardonnay και την Μαλαγουζιά για 8 ώρες σε θερμοκρασία 7℃. Ελεγχόμενη θερμοκρασία ζύμωσης 12-14℃ και battonage στο τέλος της ζύμωσης για τουλάχιστον 1 μήνα.

 Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά

 Xρώμα

 Λαμπερό ανοιχτοκίτρινο με ανταύγειες.

 Μύτη

Ο φρουτώδης χαρακτήρας του Chardonnay με ανανά, μπανάνα, μήλο και αχλάδι παντρεύεται μοναδικά με τους πιο ώριμους χαρακτήρες του ροδάκινου, βερίκοκου και πορτοκαλιού της Μαλαγουζιάς.

Γεύση

Πλούσιο σώμα με εξαιρετική υφή. Η οξύτητα του Chardonnay ισορροπείται από την πιο μαλακή και ευχάριστη στο στόμα Μαλαγουζιά.

Στόμα

Γεμάτο στόμα, που ακολουθεί σε ένταση την μύτη με έντονο άρωμα και γλυκύτητα.

Θερμοκρασία σερβιρίσματος

8 °C – 12 °C

13,5% ALC/VOL

Διακρίσεις

15 Διακρίσεις σε έγκριτους διαγωνισμούς του εξωτερικού

«Δένει» αρμονικά

Με φαγητά ανάλογα των χρωματικών αποχρώσεων όπως ψάρι, όστρακα, γαρίδες, καραβίδες, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι γάλακτος και με λευκές ή ανοιχτόχρωμες σάλτσες.
Επίσης με ζυμαρικά που συνοδεύονται από άσπρη σάλτσα και πιάτα αλλαντικών.

Προτεινόμενα τυριά

Λευκά, κατσικίσια, κρεμώδη, μοτσαρέλα αλλά και κίτρινα μαλακά τυριά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !