Κυδώνια φουρνιστά Πολίτικα

Τα μυστικά των Chef

Γλυκό χειμωνιάτικο γιορτινό

Ένα γλυκό όλο άρωμα, γεύση και χρώμα. Το επιδόρπιο των γιορτών όπως λένε οι Πολίτες, γιατί έχει αρχοντιά και γεύση ανεβαστική, ελαφρά ξινούτσικη και κλείνει με ιδιαίτερο τρόπο ένα γιορτινό δείπνο. Επιπλέον τα κυδώνια είναι φρούτα υψηλής διατροφικής αξίας και κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι αφροδισιακά.

Στην Ελλάδα πολύ το συνηθίζουν αυτό το πανεύκολο γλυκάκι για τα Χριστούγεννα και το νέος έτος, κυρίως στις ορεινές περιοχές. Μαζί με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα ήταν το μόνο γλυκάκι που αγαλλίαζε τις καρδιές του, όπως μου είπε μια γιαγιά στα Βαρδούσια.

Mε τη φίλη μου, Μαρία Αλιφραγκή, του ταξιδιωτικού οργανισμού Signature Travel, πολύ χαίρομαι όταν βρίσκομαι στην Κωνσταντινούπολη, που εκείνη την γνωρίζει τόσο καλά. Επιλέγω κάθε φορά τα ενδιαφέροντά μου και εκείνη κάθε φορά κατορθώνει να με εκπλήξει. Την τελευταία φορά πήγαμε στο Saray, το απίθανο ζαχαροπλαστείο που έχει δικές του φάρμες, ώστε να παρέχει την καλύτερη ποιότητα στους πελάτες του. Κάθε πρωί παραλαμβάνει το φρέσκο γάλα και κάνει τα γαλατένια του γλυκά ή το καϊμάκι. Δοκίμασα για πρώτη φορά τα φουρνιστά κυδώνια τους… μια πανδαισία.

Το μυστικό της συνταγής επτασφράγιστο … που όμως κάποιος μας το ψιθύρισε… εσείς θα φροντίσετε να το απολαύσετε και δεν ανακαλύπτουμε την πηγή.  Στην Πόλη σερβίρετε με καϊμάκι και είναι απίθανο, εδώ μπορείτε να βρείτε καϊμάκι βουβαλίσιο σε delicatessen αλλά για να μην κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη, μπορείτε να το σερβίρετε με σαντιγί ή παγωτό καϊμάκι.

Κυδώνια φουρνιστά Πολίτικα

Από το περίφημο ζαχαροπλαστείο Saray, της Κωνσταντινούπολης

Υλικά

6 κυδώνια

Φρέσκο χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι

750 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

3 βανιλίνες σε σκόνη ή 2 φυσικές βανίλιες

1 ξύλο κανέλας Κεϋλάνης

60 ml κονιάκ ή Grand Marnier

Για το σερβίρισμα

Σαντιγί ή παγωτό καϊμάκι ή βουβαλίσιο καϊμάκι

Για το πασπάλισμα

Λίγη κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

Τρόπος παρασκευής

Με ένα βουρτσάκι ή πετσέτα βρεγμένη καθαρίζουμε τα κυδώνια για να βγει το χνούδι που έχουν γιατί δεν πρέπει να τα ξεφλουδίσουμε. Τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε στη μέση αφού βγάλουμε στο κέντρο τα κουκούτσια.

Με τον χυμό λεμονιού «περνάμε» την κομμένη επιφάνεια του κυδωνιού για να μην μαυρίσει.

Σε μπολ βάζουμε νερό που έχουμε διαλύσει τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύλο κανέλας και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα ταψί μεγαλούτσικο, που χωράει τα κυδώνια που έχουμε κόψει στη μέση, δηλ. 12 κομμάτια, βάζουμε το φρούτο με την φλούδα προς τα πάνω και ρίχνουμε το νερό μέχρι τη μέση των κυδωνιών.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 90 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με το σιρόπι τους που είναι σαν ζελέ. Αν χρειαστεί τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξουν.

Βγάζουμε το ταψί και αφήνουμε να κρυώσουν τα κυδώνια. Τα σερβίρουμε με τη φλούδα προς τα κάτω και στο «κουπάκι» που έχει δημιουργηθεί στη μέση, βάζουμε το καϊμάκι ή τη σαντιγί ή το παγωτό μας.

Αν θέλουμε πριν πασπαλίζουμε και με κανέλα.

Ακόμα μπορούμε να βάλουμε αμύγδαλα καβουρδισμένα ή καρύδια φρέσκα κιτρινωπά και κριτσανιστά.

Η Αγία Σοφία των θρύλων … στη Κωνσταντινούπολη

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !