Μπακλαβάς Ρουμελιώτικος

Τα μυστικά των Chef

Από την Αθανασία Καραπανάγου, ζαχαροπλάστισσα Αγόριανη

Yλικά

18 φύλλα ή 1 κιλό φύλλο για μπακλαβά

500 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα

500 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

11/2 φλιτζάνι σουσάμι καβουρντισμένο

1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική

2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

1 κ.σ. κανέλα και γαρύφαλλα σε σκόνη

1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο

150 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για το φινίρισμα

Γαρύφαλλα, όσα τα κομμάτια του μπακλαβά

Για το σιρόπι

600 γρ. ζάχαρη

500 ml νερό

2 βανίλιες

1 φέτα λεμόνι

Τρόπος παρασκευής

Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από τα ολόκληρα γαρύφαλλα και τα ανακατεύουμε καλά.

Στρώνουμε στο ταψί 3 φύλλα, αφού τα περνάμε με το βούτυρο και ρίχνουμε πασπαλίζουμε ένα μέρος της γέμισης.

Συνεχίζουμε και βάζουμε φύλλο και γέμιση μέχρι να τελειώσει.

Στο τέλος βάζουμε 3-4 φύλλα και τα βουτυρώνουμε.

Κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια σχήματος ρόμβου και καρφώνουμε από πάνω 1-3 γαρύφαλλα.

Σε ένα μπολάκι βάζουμε το βούτυρο και τον μπακλαβά και ανακατεύουμε και περιχύνουμε τον μπακλαβά.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι ο μπακλαβάς να ροδίσει καλά μέχρι μέσα.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο.

Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις βανίλιες και το λεμόνι και ανακατεύουμε.

Από την στιγμή που πάρει βράση σε 3-5 λεπτά έχει δέσει.

Όπως είναι ζεστό το σιρόπι το ρίχνουμε στον μπακλαβά που έχει κρυώσει.

Αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Η πλατεία της Αγόριανης, σκεπασμένη με πλατάνια

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !