Λεκές από λάδι. Πώς τον καθαρίζω;

Tips

Ένας από τους πιο συχνούς λεκέδες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι αυτός του λαδιού. Είναι πολύ εύκολο να λαδώσεις ένα ρούχο την ώρα που τρως, μαγειρεύεις ή σερβίρεις και ένα τέτοιο μικροατύχημα είναι ικανό να σου χαλάσει τη διάθεση.

Ας δούμε τί μπορείς να κάνεις:

Όσο ο λεκές είναι ακόμα νωπός

Όσο πιο γρήγορα δράσεις τόσο το καλύτερο. Σε πρώτη φάση πρέπει να αφαιρέσεις από το ύφασμα όση περισσότερη λιπαρή ουσία μπορείς, ακουμπώντας πάνω στη λαδιά ένα απορροφητικό χαρτί, ένα βαμβάκι, λίγη ψίχα ψωμιού ή λίγο παιδικό ταλκ.

Έπειτα, πλύνε τοπικά το ρούχο με απορρυπαντικό πιάτων. Το απορρυπαντικό πιάτων είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να καταπολεμά τα λίπη, οπότε είναι πολύ πιθανόν να εξαφανίσει εντελώς έναν νωπό λεκέ από λάδι. Στη συνέχεια, πλύνε κανονικά το ρούχο στο χέρι ή στο πλυντήριο.

Αν ο λεκές έχει ξεραθεί

Αν δεν κατάφερες να καθαρίσεις εγκαίρως το ύφασμα, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Αν το ύφασμα είναι ανοιχτόχρωμο και ανθεκτικό δοκίμασε πριν το πλύσιμο στο πλυντήριο να τρίψεις τον λεκέ με πάστα από μαγειρική σόδα και νερό.  Εναλλακτικά, τρίψε τον λεκέ με οξυζενέ ανακατεμένο με υγρό πιάτων. Για τα πιο ευαίσθητα υφάσματα θα προτείναμε  τοπικό πλύσιμο με υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου και στη συνέχεια πλύσιμο στο χέρι ή στο πλυντήριο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !