Λεμόνι γλυκό κουταλιού

Τα μυστικά των Chef

Τα λεμόνια είναι στα καλύτερά τους και εμείς φτιάχνουμε γλυκό του κουταλιού λεμόνι. Ένα γλυκάκι τόσο αρωματικό και τόσο ξεχωριστό. Γίνεται εύκολα απλά θέλει χρόνο αναμονής για να την ολοκλήρωσή του. Με τον καφέ, το τσάι, το γιαούρτι αλλά και το παγωτό βανίλια «δένει» αρμονικά.

 Λεμόνι γλυκό κουταλιού

 Χρόνος παρασκευής 30 λεπτά / Χρόνος αναμονής 24 ώρες / Εύκολο

 Υλικά για 2 βάζα

10 φρέσκα λεμόνια ακέρωτα

1 κιλό ζάχαρη καστανή

2 κ.γ. φρέσκο χυμό λεμονιού

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα περνάμε ελαφρά με τον τρίφτη ώστε να αναδυθούν τα αρώματα και τα έλαιά τους.

Με κοφτερό μαχαίρι ξεχωρίζουμε το φλοιό γιατί μόνο αυτόν θα χρησιμοποιήσουμε.

Κόβουμε το φλοιό σε μεγάλους κύβους.

Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα λεμόνια να βράσουν για 5 λεπτά και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Στην συνέχεια αλλάζουμε 2-3 φορές το νερό κατά την διάρκεια της ημέρας.

Το βράδυ σουρώνουμε το τελευταίο νερό και  βάζουμε τους κύβους λεμονιού στην κατσαρόλα και τους περιλούζουμε με όλη την ποσότητα της ζάχαρης.

Το πρωί, η ζάχαρη θα έχει αναμιχθεί σχεδόν με τους κύβους λεμονιού και θα έχει λιώσει. Ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα.

Ρίχνουμε και τα δύο κουταλάκια λεμονοχυμό και βάζουμε το γλυκό να σιγοβράσει μέχρι να «δέσει» το σιρόπι.

Γεμίζουμε «ξέχειλα» 2 αποστειρωμένα γυάλινα βάζα με το γλυκό, κλείνουμε ερμητικά και αναποδογυρίζουμε τα βάζα για ένα βράδυ.

Διατηρούνται σε σκοτεινό και δροσερό χώρο. Όταν ανοίξουμε το βάζο το διατηρούμε στο ψυγείο.

Συνταγή: Από τον Γιάννη Λιονάκη, εστιατόριο Γιαλήτες, Ελαφονήσι Κρήτης

Μικρά μυστικά

Το εσωτερικό του λεμονιού το κρατάμε για να κάνουμε ωραία σπιτική λεμονάδα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !