Λευκός, ροζ και καφέ θόρυβος. Τί είναι και πώς μας ωφελούν;

Tips

Αν έχετε προβλήματα με τον ύπνο σας ίσως οι έννοιες λευκός, ροζ και καφέ θόρυβος να σας είναι ήδη γνωστές.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες έχουν στρέψει έντονα το ενδιαφέρον τους στην προσπάθεια για τη βελτίωση του ανθρώπινου ύπνου, γνωρίζοντας τα οφέλη του τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία.

Μετά από εντατικές έρευνες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συνεχείς ήχοι σταθερών συχνοτήτων, μπορούν να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη διάρκεια στον ύπνο μας και να περιορίσουν τους περισπασμούς από  απότομους ήχους όπως το ροχαλητό του συντρόφου μας ή τον θόρυβο από τα αυτοκίνητα που περνούν έξω από το σπίτι μας.

Τί ακριβώς είναι αυτοί οι ήχοι;

Ο λευκός θόρυβος περιλαμβάνει όλες τις συχνότητες διανεμημένες εξίσου ενώ ο ροζ και ο καφέ θόρυβος δίνουν περισσότερη έμφαση στις πιο χαμηλές συχνότητες παράγοντας ένα πιο μπάσο αποτέλεσμα. Ο καφέ θόρυβος είναι ο πιο μπάσος και θεωρείται ο πιο χαλαρωτικός.

Ο λευκός θόρυβος

Ο λευκός θόρυβος χρησιμοποιεί ένα μίγμα ηχητικών συχνοτήτων δημιουργώντας έναν στατικό ήχο όπως ένας ανεμιστήρας ή ένα κλιματιστικό. Μελέτες έχουν αποδείξει πως συντελεί στη βελτίωση του  ύπνου των ενηλίκων και των μωρών, στην μείωση της ανησυχίας και της νευρικότητας των βρεφών αλλά και αμβλύνει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ. Κάποιοι άνθρωποι μάλιστα ισχυρίζονται ότι βοηθά τη διάθεση τούς.

Ο ροζ θόρυβος

Είναι ένας σταθερός ήχος με χαμηλότερη συχνότητα από τον λευκό και με πιο μπάσα χροιά, που συντελεί στο φιλτράρισμα των θορύβων που μας αποσπούν την προσοχή και ενδέχεται να διακόπτουν το ύπνο μας, όπως ομιλίες ή κόρνες αυτοκινήτων. Ο ροζ θόρυβος χρησιμοποιεί μια σταθερή συχνότητα για να δημιουργήσει έναν μονότονο ήχο όπως τον ήχο της θάλασσας ή του αέρα. Έτσι οι απότομοι ήχοι φιλτράρονται και αποκτούν πιο χαμηλή συχνότητα με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ήπιοι.

Ο καφέ θόρυβος

Είναι ο θόρυβος με την πιο χαμηλή συχνότητα. Παράγει ένα είδος μονότονου μπάσου βουητού. Η αίσθηση που μας δίνει είναι σαν να βρισκόμαστε σε ένα αεροπλάνο που πετάει με τις μηχανές στο «ρελαντί». Όλοι θα έχουμε προσέξει ότι  οι ήχοι (π.χ. ομιλίες) που ακούμε μέσα στο αεροπλάνο είναι υπόκωφοι. Αυτό οφείλεται στο φιλτράρισμά τους από το καφέ θόρυβο που παράγουν οι μηχανές και αυτό ακριβώς  μας προκαλεί χαλάρωση.

Πώς να «φέρουμε» τον λευκό, ροζ και καφέ θόρυβο στο σπίτι μας;

Στο εμπόριο θα βρούμε μια μεγάλη ποικιλία συσκευών παραγωγής θορύβων για ενήλικες και για βρέφη. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τον αντίλογο καθώς αρκετοί επιστήμονες δεν θεωρούν την έρευνα για τα οφέλη των λευκών ροζ και καφέ  θορύβων αρκετά τεκμηριωμένη, ενώ άλλοι θεωρούν πως προκαλούν εξάρτηση, για έναν καλό ύπνο, ιδιαίτερα στα βρέφη.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !