Αγαπημένη γεύση, νόστιμη, εύκολη και γρήγορη για φανατικούς μακαρονάδες. Με ελάχιστα υλικά και λίγη φαντασία δημιουργείς γεύση «άξια να αγαπηθεί», όπως λένε και οι Ιταλοί. Το μυστικό για την μακαρονάδα ναπολιτάνα είναι το κρεμμυδόζουμο, όπως παραδοσιακά την φτιάχνουν οι Ιταλοί. Η συνταγή είναι απίθανη και για τους vegetarian. Με λίγα ζυμαρικά κυρίως bucatini, λιγκουίνι ή σπαγγέτι που είναι κορυφαία επιλογή γιατί συγκρατούν καλύτερα τη σάλτσα, λίγα υλικά και φαντασία μπορείς να δημιουργήσεις γεύσεις “άξιες να αγαπηθούν” όπως λένε οι Ιταλοί.
Mακαρονάδα Ναπολιτάνα
Υλικά
500 γρ. σπαγγέτι ή bucatini
Για τη σάλτσα
2 κρεμμύδια ξερά κομμένα στα 4
1 κιλό φρέσκιες ντομάτες ώριμες, τριμμένες
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
50 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
αλάτι θαλασσινό
φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για το φινίρισμα
4 κορφούλες βασιλικό
200 γρ. παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε τα κρεμμύδια και τα βράζουμε πολύ καλά με ελάχιστο νερό γιατί θα βγάλουν και τα δικά τους υγρά.
Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ και κρατάμε το κρεμμυδόζουμο.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, το αλάτι, τα πιπέρια και τέλος το κρεμμυδόζουμο και αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι η σάλτσα να πήξει ικανοποιητικά.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε νερό και μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε το αλάτι και σε 1 λεπτό τα μακαρόνια.
Τα αφήνουμε να βράσουν al dente ανάλογα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία και 2 λεπτά λιγότερο.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα ρίχνουμε μέσα στη ντοματένια σάλτσα τους. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 2 λεπτά.
Τα σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα που έχουμε πασπαλίσει τη βάση με τριμμένο τυρί και σερβίρουμε τα μακαρόνια με μια κορφούλα βασιλικό στη μέση.
Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένα πιπέρια και τυρί.
Mικρά μυστικά
Με ντοματάκια τσέρυ καλοκαιρινά η γεύση απογειώνεται…
Συνταγή : από τον Quinto Passeti