Τοποθέτησε τα έπιπλα με έξυπνο τρόπο και εξοικονόμησε χώρο

Tips

Ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετήσεις τα έπιπλα στον χώρο σου μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητα και την άνεσή του. Μερικοί χώροι μιλούν από μόνοι τους και σε καθοδηγούν για την ιδανική διάταξη των επίπλων ενώ άλλοι μπορεί να σε δυσκολέψουν.

Εμείς θα σου προτείνουμε μερικά βασικά σενάρια για κάθε χώρο ώστε να πάρεις ιδέες και να τα προσαρμόσεις στις δικές σου ανάγκες.

Εστιακός προσανατολισμός  στο καθιστικό

Αν δεν μπορείς να αποφασίσεις πώς θα διατάξεις τα έπιπλά σου, τότε θα σε διευκόλυνε  να επιλέξεις μια εστία η οποία θα λειτουργήσει σαν πόλος προσανατολισμού.

Αν υπάρχει στον χώρο τζάκι, τα έπιπλα λογικά θα διαταχθούν γύρω από αυτό. Η τηλεόραση και το ηχοσύστημα μπορούν να εγκατασταθούν πάνω ή δίπλα από την εστία, εκτός και αν υπάρχει χώρος για δεύτερο καθιστικό.

Αν στο σπίτι δεν υπάρχει τζάκι, πρέπει να βρεις ποιο σημείο θα παίξει τον ρόλο της εστίας. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια βιβλιοθήκη, το έπιπλο της τηλεόρασης ή ακόμα και ένα έργο τέχνης.

Προτίμησε να τοποθετήσεις την τηλεόραση στη μέση ενός συστήματος από ράφια, συρτάρια και ντουλάπια. Έτσι θα βάλεις τάξη στα καλώδια και θα εξοικονομήσεις χώρο δεξιά και αριστερά από την οθόνη, όπου συνήθως δεν ξέρουμε τί να τοποθετήσουμε. Έτσι, η τηλεόραση θα εναρμονιστεί με το σύνολο και θα δένει πιο αρμονικά με τον υπόλοιπο χώρο.

Δώσε μεγάλη βάση στον προσανατολισμό της τηλεόρασης σε σχέση με το φως του ήλιου.  Η συσκευή σου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βρίσκεται απέναντι από παράθυρο και τα έπιπλα πρέπει να τοποθετηθούν έτσι ώστε η γωνία θέασης να είναι το πολύ 30 μοίρες.

Καναπές και τραπεζάκι σαλονιού

Ο καναπές αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του καθιστικού. Πρέπει να είναι άνετος και το μέγεθός του να είναι ανάλογο του διαθέσιμου χώρου. Ο καναπές γωνία εξοικονομεί χώρο σε σχέση με τους απλούς καναπέδες, γιατί χωράει περισσότερα άτομα, ωστόσο πρέπει να  τοποθετείται είτε ελεύθερος, στη μέση ενός ευρύχωρου σαλονιού, είτε στον τοίχο, όταν υπάρχει αρκετό μήκος. Μη διστάσεις να τον τοποθετήσεις και μπροστά από την μπαλκονόπορτα ή το παράθυρο, εφόσον βέβαια δεν εμποδίζει το άνοιγμά τους.

Οι απλοί καναπέδες και οι πολυθρόνες καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο σε σχέση με τους καναπέδες γωνία λόγω του πλάτους των μπράτσων τους. Ωστόσο, ο συνδυασμός τους προσδίδει στον χώρο περισσότερη ομοιομορφία και αίσθηση του συνόλου.

Όταν επιλέγεις τραπεζάκι σαλονιού πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή στο μέγεθος και το σχήμα του.  Ένα ενιαίο ευμέγεθες τραπεζάκι ταιριάζει ιδανικά στους μεγάλους χώρους. Αν όμως δεν διαθέτεις πολύ χώρο μπροστά από τον καναπέ σου, προτίμησε να τοποθετήσεις δύο ή και περισσότερα μικρότερα τραπεζάκια για να μπορείς να τους αλλάζεις θέση αλλά και να περνάς ανάμεσά τους όταν θέλεις να σηκωθείς.

Κρεβατοκάμαρα – Παιδικό, εφηβικό υπνοδωμάτιο

Πριν επιλέξεις μέγεθος κρεβατιού, μέτρησε πολύ καλά τις διαστάσεις του δωματίου, ώστε το κρεβάτι να επιτρέπει το άνοιγμα της πορτών και της ντουλάπας. Για μικρούς χώρους είναι ιδανικά τα συρόμενα φύλλα στις ντουλάπες. Εξοικονόμησε πολύτιμο χώρο επιλέγοντας κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο κάτω από το στρώμα. Εκεί, θα μπορείς να αποθηκεύεις τις κουβέρτες, τα παπλώματα και άλλα αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι καθημερινά. Αντί για κομοδίνα, πλευρικά από το κρεβάτι μπορείς να τοποθετήσεις ψηλές στήλες με ράφια, ντουλάπια και συρτάρια για να αυξήσεις τον αποθηκευτικό σου χώρο και να δώσεις μια ξεχωριστή πινελιά στον χώρο.

Στο παιδικό ή εφηβικό υπνοδωμάτιο δώσε μεγάλη έμφαση στη δημιουργία ελεύθερου χώρου για παιχνίδι. Τοποθέτησε λοιπόν τα έπιπλα περιμετρικά και επένδυσε σε κομμάτια με κατακόρυφη διάταξη, δηλαδή σε κουκέτες όταν τα παιδιά μοιράζονται το δωμάτιο ή σε συνδυασμό κουκέτας με γραφείο.

Τραπεζαρία

Η τραπεζαρία αποτελείται από ένα σύνολο επίπλων που απαιτεί αρκετά τετραγωνικά.  Για αυτό πριν αποφασίσεις να τοποθετήσεις στον χώρο σου ένα σετ τραπεζαρίας πρέπει να αναλογιστείς πόσο συχνά θα τη χρειάζεσαι και αν ο συγκεκριμένος χώρος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα, ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Αν αποφασίσεις να εντάξεις μια τραπεζαρία στην επίπλωσή σου φροντίστε να επιλέξεις το σωστό μέγεθος σε σχέση με τον χώρο σου ώστε γύρω από το τραπέζι να υπάρχει επαρκής χώρος για να κάθεστε όλοι άνετα και να σερβίρεστε με ευκολία.

Η στρογγυλή τραπεζαρία ταιριάζει ιδανικά σε ένα τετράγωνο δωμάτιο ενώ η ορθογώνια σε έναν μακρόστενο χώρο. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να επιλέξεις τραπέζι με δυνατότητα επέκτασης ώστε να προεκτείνεις την επιφάνεια όποτε χρειάζεται.

Επίλεξε καρέκλες με άνετο κάθισμα και πλάτη και απόφυγε αυτές με τα μπράτσα γιατί καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο.

Τοίχοι και εσοχές

Όταν υπάρχει στενότητα χώρου, κάθε επιφάνεια είναι πολύτιμη. Αν λοιπόν θέλεις να εκμεταλλευτείς κάθε σπιθαμή χώρου στο σπίτι, ρίξε μια ματιά γύρω σου και σκέψου σε ποιους τοίχους θα μπορούσες να  εγκαταστήσεις ραφάκια, ντουλαπάκια, βιβλιοθήκες ή κρεμάστρες. Ένα μέρος που θα μπορούσες να εκμεταλλευτείς, είναι ο χώρος πάνω από το πλυντήριο, όπου ένα βαθύ ντουλάπι θα μπορούσε να έχει τη χρήση καλαθιού για τα άπλυτα, χώρου φύλαξης απορρυπαντικών και εξοπλισμού για τον καθαρισμό.

Ένας τοίχος πίσω από μια εσωτερική πόρτα είναι άριστο σημείο για να τοποθετήσεις μια κρεμάστρα για πανωφόρια ή ένα στενό ράφι για cd ή βιβλία.

Αν σε κάποιο τοίχο υπάρχει εσοχή, μην την αφήσεις ανεκμετάλλευτη. Εντοίχισε κάποιο ντουλάπι, μια ψηλή συρταριέρα ή σκέτα ράφια. Έτσι θα βολέψεις ένα σωρό πράγματα σε ένα νέο έπιπλο  χωρίς να μικρύνεις  τον χώρο σου.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !