Η αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος βρίσκει λύση όταν αρχίσει η κατανόηση και η απομυθοποίηση του. Στην πραγματικότητα τίποτα δεν είναι πιο μεγάλο, πιο δυνατό και πιο σπουδαίο από εμάς τους ίδιους.
Μερικές φορές όμως το μυαλό παίζει περίεργα παιχνίδια και σε βάζει άθελα σου σε τρυπάκια που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έμπαινες ποτέ. Αποτέλεσμα αυτού το έντονο άγχος, η πίεση και κατ’ επέκταση τα επακόλουθα προβλήματα. Το άγχος ή στρες κάποιες φορές είναι και παρεξηγήσιμο. Δεν είναι πάντα όσο επιβλαβές νομίζουμε για τον οργανισμό μας.
Υπάρχουν περιπτώσεις που όχι μόνο δεν είναι επιβλαβές αλλά με τον δικό του τρόπο μας ωφελεί. Υπάρχει άλλωστε και το δημιουργικό άγχος που συμβάλλει θετικά τόσο στην ψυχολογία όσο και στην υγεία των ανθρώπων.
Στρες και θετικές επιπτώσεις
Σε πολλούς, αν όχι σε όλους, τους τομείς της ζωής μας, υπάρχουν προβληματισμοί και ανησυχίες. Είτε στη δουλειά, είτε σε προσωπικές υποθέσεις, είτε στα χόμπι μας, το στρες κυριαρχεί. Οι ρυθμοί άλλωστε δεν είναι και οι ιδανικοί οπότε σε πολλές περιπτώσεις το άγχος είναι ‘‘αναγκαίο’’.
Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ άραγε γιατί πραγματικά αγχωνόμαστε; Πιθανόν εκεί να βρίσκεται και η λύση στα προβλήματα. Στο δημιουργικό άγχος. Σε μια νέα δουλειά, σε μια νέα σχέση, σε μια καινούργια επιχειρηματική κίνηση και γενικά σε οτιδήποτε ξένο προς εμάς, αυτόματα το στρες μας κυριαρχεί. Μας κατακλύζει και προς στιγμήν νομίζουμε πως θα μας ‘‘πνίξει’’. Δεν ισχύει όμως πάντα αυτό. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν αγχωνόμαστε ο οργανισμός μας απελευθερώνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη και η νορεπινεφρίνη. Ορμόνες που μπορούν να επιδράσουν και θετικά και αρνητικά στον οργανισμό μας.
Τι πραγματικά είναι το άγχος;
Πολλοί άνθρωποι στην πραγματικότητα όταν λένε πως αγχώνονται δεν ξέρουν τι ακριβώς εννοούν. Μεταφράζουν την οποιαδήποτε αντίδραση σε άγχος. Το άγχος όμως στην ουσία είναι ο τρόπος που αντιδράει ο οργανισμός μας μπροστά σε μια απειλή, μπροστά σε μια αναπάντεχη πρόταση ή συνθήκη.
Χωρίς καν να το καταλάβουμε ο οργανισμός μας παράγει τις ορμόνες τους στρες και προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την όποια δύσκολη κατάσταση ακολουθεί. Στην περίπτωση αυτή βέβαια η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση. Η απειλή που βρίσκεται προ των πυλών και ο οργανισμός μας έχει ετοιμαστεί να την αντιμετωπίσει μπορεί εν τέλει να μην ήταν τόσο έντονη όσο περίμενε με αποτέλεσμα να έχει δεχτεί πίεση προκειμένου να την αντιμετωπίσει και στο τέλος να μην γίνεται τίποτα.
Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση η απειλή να ήταν τόσο σοβαρή όσο εξ αρχής φαινόταν και εξαιτίας της σωστής προετοιμασίας να έχει σωθεί μια ζωή και να έχει αποφευχθεί μια τραγική κατάσταση.
Στρες, βελτίωση και αρνητικές επιδράσεις
Υπάρχουν φορές που το στρες μας βοηθάει να θέσουμε για τον εαυτό μας υψηλούς στόχους. Να μην συμβιβαζόμαστε με τα λίγα και να αποζητούμε τα πολλά, όχι όμως με την έννοια της απληστίας.
Μας δίνει ώθηση να βελτιωθούμε ως άνθρωποι, να θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον εαυτό μας και να θέλουμε ένα παραπάνω να ικανοποιήσουμε και τους δικούς μας ανθρώπους.
Τι γίνεται όμως όταν το άγχος μας κυριεύει; Όταν δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε και να επωφεληθούμε από τις θετικές επιδράσεις του; Υπάρχουν άνθρωποι που λόγω του υπερβολικού στρες έχουν ξεπεράσει τα όρια τους και σωματοποιούν άθελα τους το άγχος τους, με επόμενο αντίκτυπο στην υγεία τους. Πολλές φορές αν έχουμε νιώσει πιεσμένοι από μια κατάσταση βλέπουμε ξαφνικά την υγεία μας να αλλάζει. Έντονοι πόνοι στο κεφάλι και στο στομάχι συνήθως προδίδουν το στρες.
Παν μέτρον άριστον!
Όπως λέει και η σοφή φράση, παν μέτρον άριστον, πρέπει να ξέρουμε να βάζουμε όρια στον εαυτό μας. Αυτό πρέπει να συμβεί και στην περίπτωση του άγχους. Πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε πιο άγχος είναι δημιουργικό και πιο αργά αργά μας ‘‘καταστρέφει’’. Να βρούμε την λύση κάπου στη μέση. Να το ρυθμίζουμε ανάλογα την περίσταση, να μην υπερβάλλουμε. Για όλα τα προβλήματα υπάρχει αντιμετώπιση, το θέμα είναι να την αντιληφθούμε εγκαίρως και να την προσεγγίσουμε με τον σωστό τρόπο.