Μανιταρόπιτα χωρίς φύλλο

Tips

Η Στενή της Εύβοιας, είναι τόπος αγαπημένος για τους Αθηναίους, για ημερήσιες αποδράσεις. Ένας τόπος όμορφος, ένας μανιταρότοπος. Εκτός από τα άγρια μανιτάρια, που θα μαζέψετε, μόνον αν γνωρίζετε, θα απολαύσετε γεύσεις της φωτιάς και πίτες υπέροχες. Εμείς επιλέξαμε μια πίτα φθινοπωρινή τη μανιταρόπιτα χωρίς φύλλο. Για να έχετε μια ολοκληρωμένη μανιταρογνωσία στον Πισσώνα, λίγο πριν τη Στενή, υπάρχει η επισκέψιμη καλλιέργεια μανιταριών «Δίρφυς», όπου μπορείτε να δοκιμάσετε μανιταρογεύσεις και να αγοράσετε φρέσκα άγρια μανιτάρια αλλά και αποξηραμένα. Μην ξεχνάτε ότι τα μανιτάρια είναι μια υπερτροφή.

Χρόνος παρασκευής 45 λεπτά / Εύκολη

Μανιταρόπιτα χωρίς φύλλο

Από την ταβέρνα Κισσός, Στενή

Υλικά για 4 – 6 άτομα

500 γρ. φρέσκα μανιτάρια άσπρα, σε φέτες

100 γρ. ποικιλία άγριων μανιταριών, αποξηραμένα

1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κομματάκια

8 φέτες μπέικον καπνιστό, σε κομμάτια

1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο

250 γρ. γραβιέρα, χοντροτριμμένη

150 γρ. κασέρι, χοντροτριμμένο

4 αυγά

1 ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο

200 ml κρέμα γάλακτος ελαφριά

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ βάζουμε χλιαρό νερό και ρίχνουμε τα αποξηραμένα άγρια μανιτάρια για να ενυδατωθούν για 45 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα κόβουμε.

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι  ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε τα λευκά μανιτάρια να σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφηθούν τα πολλά υγρά.

Προσθέτουμε τα άγρια μανιτάρια, την πιπεριά, το κρεμμυδάκι, το μπέικον και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι, την τριμμένη γραβιέρα, τα τρία αυγά ελαφρά χτυπημένα και ανακατεύουμε καλά.

Τέλος, προσθέτουμε το σοταρισμένο μείγμα το μανιταριών, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ και ρίχνουμε το μείγμα. Στρώνουμε την επιφάνεια και την πασπαλίζουμε με το τριμμένο κασέρι.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε με το σύρμα μαζί με το αυγό και περιχύνουμε την πίτα.

Ψήνουμε την μανιταρόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε για 20 λεπτά να κρυώσει και την κόβουμε σε κομμάτια.

Σερβίρουμε

Μικρά μυστικά

Τα μανιτάρια δεν πλένονται ποτέ απλά με ένα βουρτσάκι τα καθαρίζουμε από τυχόν χώμα και με μια ελαφρά βρεγμένη πετσέτα να περνάμε για να καθαριστούν.

Στο νερό που χρησιμοποιήσαμε για να ενυδατώσουμε τα άγρια μανιτάρια μπορούμε να βράσουμε ζυμαρικά, που γίνονται τόσο νόστιμα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !