Μαρμελάδα Δαμάσκηνο με καστανή ζάχαρη και τζίντζερ

Τα μυστικά των Chef

Μια μαρμελάδα απίθανη με γεύση γλυκόξινη. Δένει αρμονικά με τα κρεμώδη τυριά, το κοτόπουλο και το κρέας. Στο cheesecake με κατίκι Δομοκού ΠΟΠ πολύ μου άρεσε αλλά στο απλό κέικ βανίλια χάρισε άλλη γεύση.

Στο πρωινό είναι ότι πρέπει γιατί χαρίζει δύναμη. Είναι η μαρμελάδα που κλείνει μέσα τις τόσα θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό μας. Ας μην ξεχνάμε ότι τα δαμάσκηνα φημίζονται για την υψηλή θρεπτική τους αξία. Αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών Α, Κ,  Β2, Β3, Β9, Β1 και βασικών μετάλλων ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.

Μαρμελάδα Δαμάσκηνο με καστανή ζάχαρη και τζίντζερ

Από την Μαρία Τσιχλιά – Σανδήλου, Food and Desserts Stylist, Aθήνα

Υλικά για 2 βάζα

1 κιλό δαμάσκηνα

500 – 600 γρ. καστανή ζάχαρη

100 ml νερό εμφιαλωμένο

10 – 12 κουκούτσια από δαμάσκηνα

Χυμό από ½ λεμόνι

1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα, τα κόβουμε στην μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και κρατάμε τα 10-12 για να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα τα κουκούτσια με νερό να τα καλύπτει και λίγο ακόμα και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και κρατάμε το νερό, που το χρησιμοποιούμε σαν μια φυσική πηκτίνη.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα δαμάσκηνα, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε ελαφρά και τα αφήνουμε έτσι για 30 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.

Αμέσως μετά βάζουμε σε κατσαρόλα τα δαμάσκηνα μαζί με το νερό από τα κουκούτσια. Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα.

Μόλις μαλακώσουν τα δαμάσκηνα προσθέτουμε το τζίντζερ και με ραβδομπλέντερ ή μπλέντερ τα πολτοποιούμε.

Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα μας ξέχειλα, κλείνουμε καλά και αναποδογυρίζουμε τα βάζα.

Έτοιμη η μαρμελάδα μας για να τη διατηρήσουμε στο ντουλάπι και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !