Ο Σεπτέμβριος είναι η εποχή του μήλου, έτσι είναι στα καλύτερά του.
Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα … έτσι έλεγαν οι γιαγιάδες μας και τελικά είχαν δίκιο γιατί;
Tο μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Βοηθά στην πέψη καθώς και στην καύση του λίπους.
Πλημμυρίζει βιταμίνη C και περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και έτσι « θωρακίζει» τον οργανισμό μας έναντι των εκφυλιστικών ασθενειών. Τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στο μήλο, ενισχύουν τα οστά παρέχοντας προστασία έναντι της οστεοπόρωσης έτσι είναι ευεργετικό για τις γυναίκες. Προτιμήστε τα κόκκινα μήλα επειδή είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες
Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι η χημική ουσία κερσετίνη που είναι άφθονη στα μήλα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση σε κύτταρα του εγκεφάλου. Iσχυρότερη και από αυτήν της βιταμίνης C
Οι αδιάλυτες ίνες που περιέχει, βοηθούν στη μείωση της «κακής» LDL – χοληστερίνης, στη βελτίωση του πεπτικού συστήματος άρα και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου
Οι διαλυτές ίνες που περιέχει (πηκτίνη), βοηθούν στη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα, άρα ενδείκνυται για όσους πάσχουν από διαβήτη, ειδικά τα πράσινα μήλα γνωστά σαν ξυνόμηλα.
Έχοντας πολύ λίγες θερμίδες βοηθά τον οργανισμό να διατηρηθεί υγιής. Είναι καλό να καταναλώνεται μετά από κάποιο γεύμα γιατί έχοντας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες βοηθά στο μεταβολισμό του οργανισμού και την γρηγορότερη πέψη.
Ένα μήλο 100 γρ. έχει περίπου 60 Kcal και καθόλου λιπαρά, άρα είναι ιδανικό σαν snack ή σαν ελαφρύ βραδινό.
Αν μάλιστα πασπαλίσουμε τις φέτες του μήλου με κανέλα Κεϋλάνης, τότε τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια.
Συνιστάται, να το καταναλώνουμε μαζί με τη φλούδα του, γιατί εκεί βρίσκονται κυρίως οι φυτικές ίνες.
Ο χυμός του με διάφορους συνδυασμούς μας χαρίζει ωραία smoothies.
Στις σαλάτες μαζί με ξηρούς καρπούς είναι υπέροχο όπως και ψημένο στο φούρνο. Στις μηλόπιτες λέμε ναι όπως και στις μαρμελάδες και το τσάι μήλου αλλά και στις κρέμες …
Μικρά μυστικά
Προτιμήστε τα σκληρά, σφιχτά με καλό χρώμα και αυτά που δεν έχουν χτυπήματα, με καθαρή μυρωδιά.
Για να μην μαυρίσει το μήλο το περιχύνουμε με χυμό λεμονιού.
Απαραίτητο, όμως, κρίνεται το προσεκτικό πλύσιμό τους με άφθονο νερό.
Η μηλιά είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύει το 50% των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων, με παγκόσμια ετήσια παραγωγή πάνω από 60 εκατομμύρια τόνους. Η Κεντρική Μακεδονία και η ορεινή Πελοπόννησος καθώς και το Πήλιο είναι οι κύριες περιοχές παραγωγής του.