Μια αυθεντική κρητική γεύση
Η Κρήτη πολλά χρόνια τώρα, έχει κεντρίσει το επιστημονικό μου ενδιαφέρον αφού η γαστρονομία της είναι τόσο ξεχωριστή. Δεν είναι μόνον λόγω της «μελέτης των 7 χωρών», που απέδειξε ότι η αυθεντική κρητική διατροφή είναι το μυστικό της ευζωίας και της μακροζωίας, αλλά μου αρέσουν οι μεστές αυθεντικές γεύσεις και οι άνθρωποι. Η φιλοξενία τους και το χαμόγελό τους.
Η χλωρίδα τους είναι πολύ πλούσια και κάποια φυτά ενδημικά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέας είναι τόσο νόστιμο, όταν είναι ελευθέρας βοσκής και βέβαια τα τυριά μοναδικά.
Η αλήθεια είναι ότι οι καλές γραβιέρες δεν βγαίνουν από την Κρήτη, οι μαγιάτικες που έχουν μεστώσει σωστά όμως λένε οι κρητικοί… χαμογελώντας όλο νόημα.
Όμως, στον Ομαλό ο Κουτρούλης μεγαλουργεί… ευτυχώς του «κρατά» καμιά και επωφελούμαστε οι φίλοι του.
Τα ριφάκια του Ομαλού, που τρέχουν στο οροπέδιο και τρέφονται με μαλοτήρα είναι ποίημα… Αν πάτε στο φαράγγι της Σαμαριάς, αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης … στο Ξυλόσκαλο, όλο και κάτι θα βρείτε.
Αρνάκι τσιγαριαστό του Φαραγγιού
Από το εστιατόριο Ξυλόσκαλο, Φαράγγι Σαμαριάς, Κρήτη
Υλικά
1 κιλό αρνάκι ή ριφάκι (κατσικάκι στην ντοπιολαλιά) κομμένο σε μικρά κομμάτια
3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500 ml ελαιόλαδο
150 ml κρασί μαρουβά ή άλλο δυνατό
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το κρέας και το ελαιόλαδο και το σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε
συνεχώς μέχρι σχεδόν να «ψηθεί».
Δεν βάζουμε καθόλου νερό. Μόνο αν είναι επιτακτικό ρίχνουμε ένα ποτηράκι καυτό νερό.
Η κατσαρόλα πρέπει να είναι σκεπασμένη ώστε το κρέας να κρατήσει τους χυμούς του και να «ψηθεί» με αυτούς για 1 ώρα τουλάχιστον.
Όταν φτάνουμε στο τέλος, βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και το χυμό πορτοκαλιού.
5 λεπτά πριν το τέλος, το «σβήνουμε» με το κρασί και το αφήνουμε να πάρει για 5 λεπτά δύο βράσεις ακόμα.
Σερβίρουμε με πατάτες χειροποίητες τηγανιτές ή ότι άλλο αγαπάμε…