Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Mετά τις διακοπές πολλοί από εμάς νοιώθουμε πεσμένοι λόγω του έντονου ρυθμού εργασίας και με την επιστροφή στο σπίτι η διαχείριση της οικογένειας δεν είναι εύκολη υπόθεση, θέλει αντοχή και ηρεμία.
Στο τέλος της ημέρας νοιώθουμε συχνά πεσμένοι, σαν να έχει χαθεί μεγάλο μέρος της ενέργειάς μας.
Εμείς μελετήσαμε το θέμα και έχουμε να σας προτείνουμε κάποιους τρόπους προκειμένου να επανέλθετε γρήγορα σε φόρμα.
Τί προκαλεί την κούραση;
Η κούραση προκαλείται από την ανισορροπία ανάμεσα στην ενέργεια που απαιτείται για την προσπάθεια να ανταποκριθούμε σε έντονο ρυθμό εργασίας και στην ενέργεια που προσφέρει ο οργανισμός μας.
Εννοείται ότι μπορεί να υπάρχει τόσο σωματική όσο και ψυχική ανισορροπία.
Η σωματική κούραση προκαλείται όταν το σώμα μας έχει ξοδέψει όλους τους εσωτερικούς του πόρους και χρειάζεται οπωσδήποτε ξεκούραση προκειμένου να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να ξαναρχίσει τη συνήθη δραστηριότητά του.
Κάποιες φορές παρά την ξεκούραση το σώμα συνεχίζει να είναι κουρασμένο και εξασθενημένο, κάτι που μπορεί να είναι προσωρινό ή χρόνιο.
Οι φυσικές αιτίες κόπωσης λόγω έντονης προσπάθειας συνδέονται πάντα με τις διαταραχές και την ποιότητα ύπνου.
Όπως αϋπνία, άπνοια ύπνου και καταστάσεις που προέρχονται από χρόνιες ασθένειες όπως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτη ή ακόμα και υποθυρεοειδισμό, κατάθλιψη ή υπερβολική εργασία.
Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής καθώς και μια μη ισορροπημένη διατροφή που συνδέεται με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορούν επίσης να προκαλέσουν μια νωθρότητα.
Σε ότι αφορά την έντονη προσωρινή κόπωση, οι αιτίες της μπορεί να είναι μια περίοδος έντονου στρες, μια αντίδραση στη λήψη ορισμένων φαρμάκων, μια προσωρινή αναιμία που συνδέεται με την έλλειψη σιδήρου που είναι αρκετά συχνή στις γυναίκες κατά της εμμηνόπαυσης ή τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μια ασθένεια από γαστρεντερίτιδα μέχρι κάτι πιο σοβαρό.
Πώς θα διώξουμε την κούραση;
Το πιο σημαντικό είναι να βρούμε την αιτία της κούρασης. Εάν οφείλεται σε ασθένεια, θα πρέπει πρώτα να την αντιμετωπίσετε πριν από την κούραση και στη συνέχεια, εάν επιμείνει, συνιστάται να μιλήσετε με το γιατρό σας. Όταν η χρόνια κόπωση δεν έχει παθολογικό υπόβαθρο τότε θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αλλάξετε τρόπο ζωής.
Ποιες είναι οι συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουμε για να παραμένουν πάντα σε φόρμα;
Kάνετε μικρές αποδράσεις
Θα πρέπει να κάνετε μικρά διαλείμματα, μικρές αποδράσεις όπως χαρακτηρίζονται στην ψυχολογία προκειμένου να αποφύγετε την εξάντληση.
Για να ξεκουραστείτε πρέπει να αποσυνδεθείτε από οτιδήποτε σας αγχώνει και σας κουράζει.
Ισορροπημένη διατροφή
Θα πρέπει στη διατροφή σας να είναι ισορροπημένη και κυρίως να περιλαμβάνει κάποια superfood ή τροφές που ξεχειλίζουν από βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, σίδηρο και μαγνήσιο.
Τρώτε λαχανικά, φρούτα, κρέας και ψάρι.
Λέμε ναι στα σταφύλια, τους χουρμάδες, τα αχλάδια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το μέλι, το τζίντζερ, την κανέλα Κεϋλάνης και το γλυκάνισο.
Τακτική σωματική δραστηριότητα
Πρέπει η τακτική σωματική δραστηριότητα να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Ο αθλητισμός βοηθά στην παραγωγή ορμονών που βοηθούν στην αποβολή της κόπωσης που εκδηλώνεται μέσω της ενδορφίνης και της σεροτονίνης.
Κάνοντας συχνά σωματική δραστηριότητα, το σώμα αποκτά τόνο και είναι καλύτερα σε θέση να αντιμετωπίσει την όποια κούραση.
Ζεστά ροφήματα
Τα ζεστά ροφήματα από βότανα το φθινόπωρο ζεσταίνουν τον οργανισμό, τον ενισχύουν και βελτιώνουν την πέψη. Μπορούν ακόμη και να αντικαταστήσουν το τσάι ή τον καφέ στο πρωινό.
Επιλέγουμε αυτά με λεμονάτη γεύση όπως φασκόμηλο, λεμόνι τζίντζερ, δεντρολίβανο, μάραθο, γλυκάνισο και κανέλα.
Αποσύνδεση για βέλτιστη ανάπαυση
Το σίγουρο είναι ότι τα υπερφορτωμένα καθημερινά προγράμματα δεν συμβάλλουν στην καλή ποιότητα του ύπνου, που είναι απαραίτητος για να παραμείνετε σε φόρμα.
Μειώνουμε το φως στο δωμάτιο και θα πρέπει να επιβραδύνουμε τις δραστηριότητες μας. Μπορούμε να ακούσουμε μια μουσική που μας ηρεμεί, να διαβάσουμε κάτι που μας ξεκουράζει, να κάνουμε ασκήσεις αναπνοής ή αγκαλιές που θα μας χαρίσουν ενέργεια.
Ένας υπνάκος για 1 ώρα ίσως και λιγότερο κατά την διάρκεια της ημέρας είναι αναζωογονητικός.
Επίσης ο διαλογισμός είναι για κάποιους ανθρώπους ένα είδος απόδρασης πνευματικής που ξεκουράζει, αλλά δεν ταιριάζει σε όλους.