Η μοναξιά και η μελαγχολία μας γερνάνε νωρίτερα

Tips

Η πραγματική μοναξιά δεν περιορίζεται απαραίτητα σε αυτούς που είναι προσωρινά μόνοι ή ζουν μόνοι, έλεγε ο Μπουκόφσκι. Ενώ ο νομπελίστας συγγραφέας Έρμαν Έσσε αντιλέγει υποστηρίζοντας ότι η μοναξιά είναι ανεξαρτησία, είναι αναζωογόνηση …

Σύμφωνα με  πρόσφατη μελέτη, η κατάσταση μοναξιάς, η κακή διάθεση και η μελαγχολία που την συνοδεύουν, επιταχύνουν τη βιολογική γήρανση. Οι ερευνητές έχουν μάλιστα αποκαλύψει ότι μαζί με το αίσθημα της απογοήτευσης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιου ή αυτοάνοσου νοσήματος.

Η μοναξιά και η αίσθηση ότι δεν σε θέλουν είναι η χειρότερη φτώχεια… είναι δυστυχία,  έλεγε η Μητέρα Τερέζα. Αν και στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής είμαστε μόνοι. Η μοναξιά του ανθρώπου δεν είναι παρά ο φόβος του για τη ζωή, που δεν μπορεί να ελέγξει… Ακόμα και στο άκουσμά της η μοναξιά δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα. Τελικά φαίνεται να είναι ένας ύπουλος εχθρός που πραγματικά χωρίζει τον άνθρωπο από την επιτυχία και την ευτυχία.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι, άλλη η σημασία της μοναξιάς και άλλο η μοναχικότητα και μάλιστα η επιλεκτική, που είναι πολύ δημιουργική.

Η μοναξιά και η μελαγχολία που την συνοδεύει επιταχύνουν τη βιολογική γήρανση

Σύμφωνα με μελέτη, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Aging US, εάν νιώθεις δυστυχισμένος και μόνος, η αίσθηση αυτή μπορεί να επιταχύνει τη βιολογική γήρανση. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Στάνφορντ και του Χονγκ Κονγκ ανέλυσαν το αίμα και τα βιομετρικά δεδομένα 11.1914 ενηλίκων Κινέζων και Βρετανών.

Για να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους, οι επιστήμονες βασίστηκαν στο  βιολογικό ρολόι γήρανσης, το οποίο καθιστά δυνατή τη στατιστική μέτρηση της βιολογικής και όχι της χρονολογικής ηλικίας του ατόμου.

Έτσι πιο αναλυτικά οι ερευνητές ανέλυσαν για κάθε άτομο το επίπεδο κυστατίνης C, μια πρωτεΐνη που θεωρείται δείκτης υγείας των νεφρών. Κατόπιν έκαναν σπιρομέτρηση του δείκτη μάζας σώματος, παρακολούθησαν με holder την καρδιακή λειτουργία και έκανα μετρήσεις αρτηριακής πίεσης ανά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Τέλος έγινε εξέταση από ψυχολόγο για να ερευνηθούν συγκεκριμένοι ψυχολογικοί παράγοντες για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Το αίσθημα μοναξιάς και απογοήτευσης αυξάνουν τη βιολογική ηλικία κατά 2 περίπου χρόνια, αφού δημιουργούν βλαβερές επιπτώσεις στην κατάσταση της υγείας των κυττάρων μας.

Ένας άλλος παράγοντας που ευθύνεται για την αύξηση της βιολογικής ηλικίας είναι το κάπνισμα, που τις περισσότερες φορές συνυπάρχει στους μοναχικούς ανθρώπους οπότε η βιολογική ηλικία αυξάνεται κατά 1 ½ χρόνο ακόμα.

Μεγαλύτερος κίνδυνος ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων

Οι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης ότι εκτός από την επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης, αν κάποιος είναι μοναχικός, μελαγχολικός και δεν βρίσκει διεξόδους τότε διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει χρόνια νόσο όπως η άνοια, το Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης, να έχει επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή λειτουργία ή να εμφανίσει διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα.

« Το σώμα και η ψυχή σας συνδέονται – αυτό είναι το κύριο μήνυμά μας… Η φροντίδα της ψυχολογικής σας υγείας είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδύνετε τον ρυθμό γήρανσης », καταλήγει ο Dr. Fedor Galkin, ένας από τους ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να περνάμε στη ζωή μας όμορφα και να θυμόμαστε πάντα ότι η ευτυχία στη ζωή εξαρτάται από πολύ λίγα πράγματα. Πρέπει να στοχαζόμαστε τα πράγματα που φέρνουν την ευτυχία, επειδή όταν την κατέχουμε έχουμε τα πάντα, ενώ όταν αυτή λείπει τα πάντα χάνονται… όπως είπε το 300 π.χ. ο Επίκουρος.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΝoodles με λαχανικά
Επόμενο άρθροΜάνγκο… ένα φρούτο θησαυρός

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !