Νοσταλγικές αναμνήσεις
Τα παιδιά λατρεύουν το μωσαϊκό και είναι τόσο εύκολο να γίνει με υλικά που τις περισσότερες φορές έχουμε στο σπίτι. Έτσι ικανοποιούμε τις απογευματινές και βραδινές λιγούρες. Το καλό είναι ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα απόγευμα αρκετά γλυκά και να διατηρήσουμε σε μπολ στη κατάψυξη. Μόλις τα βγάλουμε και τα αφήσουμε 30 λεπτά το γλυκάκι μας έτοιμο για σερβίρισμα.
Είναι το γλυκά που ξυπνά νοσταλγικές αναμνήσεις με άρωμα γιορτινό ή καλοκαιρινό.
Αν θέλουμε στον σοκολατένιο κορμό προσθέτουμε αμύγδαλα ή καρύδια ή σταφίδα ή ακόμα και ψιλοκομμένα αποξηραμένα σύκα ή βερίκοκο.
Κάθε φορά το φτιάχνουμε διαφορετικό για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον.
Εμείς θα σας δώσουμε την κλασική εκδοχή της Λίας, που είναι και γειτόνισσα και φροντίζει να μας εφοδιάζει με extra γλυκές γεύσεις.
Μωσαϊκό σοκολατένιο
Από την Λία Παλατζά, δεινή μαγείρισσα
Υλικά
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
200 γρ. ζάχαρη άχνη
40 ml κονιάκ ή Grand Marnier ή λικέρ πορτοκαλιού
50 γρ. κακάο εκλεκτό
250 γρ. μπισκότα Πτι Μπερ ή Digestive Παπαδοπούλου
100 γρ. καρύδια
Για το πασπάλισμα
Άχνη ζάχαρη ή κακάο
Τρόπος παρασκευής
Σε πλατιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, το κακάο, το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά.
Σπάμε τα μπισκότα σε κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε καλά και αν θέλουμε τώρα σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα ή τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε και πάλι.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μείγμα και να σταθεροποιηθεί και το απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί ρολάροντάς, το τυλίγουμε σε κορμό.
Το βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες και το βγάζουμε.
Κόβουμε σε φέτες 2 εκατοστών και σερβίρουμε πασπαλίζοντας τους κορμούς με άχνη ζάχαρη ή και κακάο.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε βάζουμε δίπλα σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό.
Αν δεν θέλουμε να το πασπαλίσουμε με ζάχαρη μπορούμε να βάλουμε σάλτσα σοκολάτας ή φράουλας και θα είναι μούρλια.