Mανιτάρια γεμιστά

Tips

Γεύση που χαρίζει δύναμη

Για εμάς που ψάχνουμε μια έξυπνη διατροφή που να χαρίζει δύναμη και να θωρακίζει τον οργανισμό ζητήσαμε από τον chef μας, να δημιουργήσει μια γευστική δημιουργία που να τα έχει όλα. Να είναι γρήγορη, εύκολη και το τελικό φινίρισμα να είναι εντυπωσιακό. Έτσι παραδοσιακά συστατικά συνθέτουν ένα πιάτο πρωτότυπο και αρμονικό με τον ξεχωριστό τρόπο του Βαγγέλη Κουμπιάδη.

Ο τραχανάς από τους αρχέγονους χρόνους ήταν αγαπημένη γεύση καμωμένη με πολλούς τρόπους. Ανάλογα με την κατάσταση του γάλακτος που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του, ο τραχανάς διακρίνεται σε ξινό ή γλυκός. Για τον ξινό το γάλα αφήνεται να ξινίσει πριν ακόμα τον ζυμώσουν ενώ για τον γλυκό χρησιμοποιείται φρέσκο γάλα. Η βάση της παρασκευής είναι σπασμένο σιτάρι ή αλεύρι. Η ρουστίκ πινελιά στη γεύση δένει αρμονικά με τα τυριά και τα λαχανικά και ο Βαγγέλης έφτιαξε τη γέμιση που «έκρυψε» μέσα στα μανιτάρια πριν την σκεπάσει με το γιαούρτι.

Τα μανιτάρια είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας αφού περιέχουν πρωτείνες υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Β2, Β3, Β5,Β6, Β12. Επιπλέον είναι άριστη πηγή σεληνίου, χαλκού, καλίου και φωσφόρου και πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου και μαγγανίου αλλά και καλή πηγή μαγνησίου, σιδήρου και ασβεστίου.

Αξίζει λοιπόν να εντάξουμε αυτή τη γευστική δημιουργία του Βαγγέλη στη διατροφή μας.

Μανιτάρια γεμιστά   

Από τον Βαγγέλη Κουμπιάδη, βραβευμένο chef

Υλικά

 10 μεγάλα λευκά μανιτάρια

1 ντομάτα ψιλοκομμένη με το μαχαίρι

4 κ.σ.  τραχανά γλυκό

4 φρέσκα φυλλαράκια δυόσμου χοντροκομμένα

2 κ.σ. ελαιόλαδο

100 ml. φρέσκο γάλα

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για την μπεσαμέλ γιαουρτιού

5 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό

2 αυγά

50 γρ. χλωρή μυζήθρα ή ανθότυρο σπασμένο σε μικρά κομμάτια

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένη ποικιλία πιπεριών

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το γιαούρτι, τα αυγά, το τυρί, το αλάτι και το πιπέρι.

Φτιάχνουμε τη γέμιση

Τρίβουμε με βρεγμένη πετσέτα τα μανιτάρια και αν θέλουμε τα περνάμε με τη βούρτσα.

Ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια των μανιταριών.

Σε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφρά την ντομάτα και τα κομμένα κοτσάνια μανιταριών.

Προσθέτουμε αλάτι και τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια, τον δυόσμο, τον τραχανά, το γάλα και τα σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά περίπου 10 λεπτά.

Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα μανιτάρια και τα σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ γιαουρτιού.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά.

Αν θέλουμε να ροδίσει περισσότερο το γιαούρτι ανάβουμε για τα 5 τελευταία λεπτά το γκριλ.

Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με μια πλούσια πράσινη σαλάτα.

Προηγούμενο άρθροΜωσαϊκό σοκολατένιο
Επόμενο άρθροΜακαρονάδα ολικής άλεσης

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !