Μπακλαβάς μελένιος

Tips

Ένας μπακλαβάς γιορτινός με άρωμα και γεύση μοναδική. Το σίγουρο είναι ότι θα ευχαριστήσετε τους προσκεκλημένους σας.

Η Νίτσα είναι μαγείρισσα πέμπτης γενιάς και είναι η ιδιοκτήτρια του ιστορικού Χάνι Ρέρεσης, εκεί που οι άνθρωποι και τα ζώα ξαπόσταιναν μέχρι να πάρουν την ανηφοριά από το Μόρνο και να ανέβουν στα Βαρδούσια ή στη Γκιώνα.

Η Νίτσα είναι διάσημη και στο εξωτερικό, αφού μαζί της ασχολήθηκαν έγκριτα περιοδικά του εξωτερικού από το National Geographic μέχρι το Conde Nast…

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Εύκολο

Μπακλαβάς μελένιος της Νίτσας

Από την Νίτσα Χάνι της Ρέρεση, Ευπάλιο Φωκίδας

Υλικά

1 κιλό φύλλο για μπακλαβά

1 κιλό καρύδια καθαρισμένα μέτρια, χοντροσπασμένα

2 σφηνάκια σουσάμι, καβουρδισμένο

Κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

500 ml σπορέλαιο

1 κιλό μέλι ελάτης

Για το φινίρισμα

15 γαρύφαλλα

Τρόπος παρασκευής

Λαδώνουμε το ταψί με σπορέλαιο.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια, την κανέλα και το σουσάμι και ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε το μείγμα σε 10-12 μερίδες.

Στρώνουμε 3 φύλλα αφού τα λαδώσουμε μεταξύ τους και πασπαλίζουμε με το μείγμα των καρυδιών.

Καλύπτουμε με δύο φύλλα και πάλι ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.

Στο σύνολο θα χρησιμοποιήσουμε 12 φύλα και αφού μοιράσουμε την γέμιση ανάλογα στο τέλος καλύπτουμε με 2 φύλλα ακόμα.

Χαράζουμε τον μπακλαβά και κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και σε κάθε κομμάτι βάζουμε και από 1 γαρίφαλο.

Ζεσταίνουμε το σπορέλαιο και το περιχύνουμε στον μπακλαβά.

Ψήνουμε στους 200οC για 45 λεπτά.

Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο ζεστό το περιχύνουμε με το μέλι, αν θέλουμε το αραιώνουμε ελαφρά με λίγο χλιαρό νερό.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !