Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Τα ζυμαρικά είναι από τις πιο αγαπημένες τροφές. Μαγειρεύονται σε χρόνο Dt και αν έχουμε φαντασία μπορούμε να συνδυάσουμε διάφορα συστατικά για ένα απίθανο αποτέλεσμα.
Τα ζυμαρικά όμως έχουν και τα μικρά μυστικά τους για τέλειο μαγείρεμα σε βραστό νερό, στο φούρνο, στη γάστρα ή στο τηγάνι.
Ζυμαρικά σε βραστό νερό;
Οι Ιταλοί θεωρούν ότι το τέλειο μαγείρεμα είναι η παραδοσιακή μέθοδος με βραστό νερό, όλοι οι άλλοι τρόποι θεωρούνται ιεροσυλία…
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε περίπου 1 λίτρο ανά 150 γραμμάρια ζυμαρικών. Για να κερδίσουμε χρόνο μπορούμε να ετοιμάσουμε καυτό νερό στο βραστήρα και να το ρίξουμε στην κατσαρόλα μόλις πάρει βράση.
Δεν πρέπει να αλατίσουμε το νερό πριν βράσει, γιατί θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ζεσταθεί το νερό. Μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει, τότε ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Δεν ρίχνουμε ελαιόλαδο στο βραστό νερό όπως κάνουν πολλοί, γιατί τάχα θα βοηθήσει να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά μεταξύ τους. Μην ξεχνάτε ότι το ελαιόλαδο δεν διαλύεται στο νερό… οπότε είναι ανώφελο. Να θυμάστε ότι το ελαιόλαδο ή το βούτυρο μπαίνουν μετά το βράσιμο για να μην κολλήσουν, αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε κάποιο χρόνο πριν τα περιλούσουμε με τη σάλτσα που αγαπάμε.
Μόλις το νερό κοχλάσει βάζουμε όλα μαζί τα ζυμαρικά και τα ανακατεύουμε άμεσα με μια ξύλινη κουτάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρει μια βράση και μετά τα μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ανάλογα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Συνήθως ο χρόνος είναι από 3 λεπτά αν πρόκειται για φρέσκα ζυμαρικά μέχρι 12 λεπτά για να ξηρά ζυμαρικά.
Θυμηθείτε ότι τα μακαρόνια μπαίνουν ολόκληρα και ποτέ δεν τα σπάμε στη μέση.
Ένα κόλπο που κάνουν οι Ιταλίδες γιαγιάδες είναι να βρέχουν σε ένα μπολ τα ξηρά ζυμαρικά βυθίζοντάς τα σε ένα μπολ με κρύο νερό για 2 ώρες και αμέσως μετά προχωρούν στο μαγείρεμα όπως για τα φρέσκα ζυμαρικά. Υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο.
Αν δεν είμαστε σίγουροι για τον τρόπο μαγειρέματος δοκιμάζουμε. Για να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι al dente, δηλαδή ελαφρά σφιχτά. Αν παραψηθούν τότε δεν θα είναι εύπεπτα.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια σε ένα τρυπητό και αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
Κρατάμε ένα φλιτζάνι του καφέ νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά και το ρίχνουμε στη σάλτσα για να δέσει. Ρίχνουμε τα μακαρόνια αμέσως στη σάλτσα, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε με μείγμα τριμμένων τυριών.
Μαγείρεμα σε ένα τηγάνι;
Τα social media δημιούργησαν μια νέα τάση μαγειρεύοντας τα πάντα σε ένα βαθύ τηγάνι, χρησιμοποιώντας για πρακτικούς λόγους μόνον ένα σκεύος.
Βάζουμε λοιπόν τα ωμά ζυμαρικά σε ένα μεγάλο τηγάνι μαζί με τα συνοδευτικά υλικά τα λαχανικά, τα αλλαντικά, τα αρωματικά, τη σάλτσα ντομάτας και προς το τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Δεν είναι το ιδεατό και το ορθόδοξο μαγείρεμα, αλλά έχει υιοθετηθεί από τους νέους.
Μαγείρεμα στο φούρνο
Βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ένα πήλινο τη σάλτσα, τα αρωματικά, τα αλλαντικά ή κύβους κρέατος και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC.
Mόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε ανά διαστήματα για περίπου 20 λεπτά.
Αν μάλιστα χρησιμοποιήσουμε πήλινο, τότε τα ζυμαρικά γίνονται ακόμα πιο νόστιμα.
Μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων
Ναι είναι δυνατόν να μαγειρέψουμε ζυμαρικά στο φούρνο μικροκυμάτων.
Βάζουμε σε ένα μπολ μικρά ζυμαρικά δηλαδή φουσίλι, τορτελίνι, πένες σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, και εννοείται δεν πρέπει να το καλύψουμε.
Για δύο άτομα βάζουμε περίπου 150 γρ. ζυμαρικά.
Προσθέτουμε 200 ml νερό και μια πρέζα αλάτι και το βάζουμε στο φούρνο. Για να γίνουν al dente, θα χρειαστεί να το αφήσετε για 10 λεπτά περίπου στη μέγιστη ισχύ. Εάν είναι σκληρά μαγειρεύουμε λίγο παραπάνω.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα τυριά επιλογής μας.