Πανεύκολο Αρνάκι ή Κατσικάκι φουρνιστό στις κληματόβεργες

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσετε το αρνάκι ή το κατσικάκι του Πάσχα. Γίνεται πανεύκολα, είναι αρωματικό και θα το λατρέψετε όπως οι Ρουμελιώτες. Δεν χρειάζεται να απασχοληθείτε με σουβλίσματα και έτσι όλοι θα απολαύσετε την παρέα και ένα τραπέζι εορταστικό που τα έχει όλα. Ορεκτικά για το τσίπουρο και το καλωσόρισμα, αρνάκι ή κατσικάκι τόσο νόστιμο, σαλάτες απίθανες, αλλά και πίτες … Οι μουσικές ανεβαστικές, τα γέλια δυνατά και τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας με τα καλύτερα κόκκινα κρασιά. Επιλέγουμε Ξινόμαυρο, Αγιωργήτικο,  Syrah, Cabernet Sauvignon, Syrah αλλά και τα χαρμάνια που αγαπάτε.

Για εκείνους που επιμένουν για λευκά κρασιά ένα ασύρτικο ότι καλύτερο ή μαλαγουζιά…

Χρόνια πολλά με υγεία και χαρά!!!

Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά / Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 20 λεπτά / Πολύ εύκολο

Πανεύκολο Αρνάκι ή Κατσικάκι φουρνιστό στις κληματόβεργες

Aπό την Μαρίνα Κουτσοπούλου, Το μαγαζί του χωριού, Διχώρι Βαρδουσίων

Υλικά για 6 άτομα  

Για το κρέας

2 – 3 κιλά αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος, μπούτι ή χεράκι, κομμένο σε κομμάτια

1 λεμόνι κομμένο στη μέση

Ελαιόλαδο

Ανθό αλατιού

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Κληματόβεργες για τη βάση του ταψιού

Για το αρωμάτισμα του κρέατος

Μισή κ.σ. αλάτι

Μισό κ.γ. φρεσκοτριμμένα πιπέρια

1 κ.γ. φρέσκα ή ξερά φύλα ρίγανης

1 κ.γ. θρούμπι και θυμάρι ξερό

Μισό κ.γ. δενδρολίβανο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. μουστάρδα Dijon

1 κ.γ. μέλι θυμαρίσιο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε το κρέας.

Τρίβουμε καλά κάθε κομμάτι με το λεμόνι.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το μείγμα των μυριστικών και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθεί.

Δημιουργούμε τομές σε κάποια σημεία του κρέατος και βάζουμε με το κουταλάκι τα μυριστικά.

Αν περισσέψει αλείφουμε και εξωτερικά το κρέας.

Βάζουμε στην παλάμη μας ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένα πιπέρια και τρίβουμε την επιφάνεια του κρέατος και το αφήνουμε να «σταθεί» με όλα τα αρωματικά για 1-2 ώρες.

Σε μεγάλο ορθογώνιο ταψί βάζουμε σταυρωτά τις κληματόβεργες, αφού τις σπάσουμε.

Ρίχνουμε λίγο νερό στο ταψί περίπου να φθάσει σε ύψος 1 εκ.

Aραδιάζουμε τα κομμάτια του κρέατος πάνω στις κληματόβεργες.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 30 λεπτά, στη χαμηλή σχάρα.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160ο – 170ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 20 λεπτά, ίσως και λίγο περισσότερο.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε το νερό και ανά διαστήματα να προσθέτουμε ζεστό νερό στο ταψί. Μπορούμε επίσης να «περνάμε» το κρέας με το πινέλο με λίγο ελαιόλαδο.

Το κρέας είναι έτοιμο μόλις ροδοκοκκινίσει ανοίξει η πέτσα του και αρχίζουν να φαίνονται τα κόκκαλα καθαρά.

Άλλος τρόπος να δοκιμάσουμε αν ψήθηκε είναι να χαράξουμε το κρέας βαθιά με κοφτερό μαχαίρι.

Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί το κρέας για 20 λεπτά, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα του φούρνου, για να διατηρηθεί τραγανή η πέτσα του.   ΠΑΣΧΑ

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και σε μεγάλη πιατέλα βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Πως αντιμετωπίζουμε τα καλοκαιρινά μικροατυχήματα φυσικά;

To καλοκαίρι ευνοεί κάποιες άτυχες στιγμές όπως είναι τσιμπήματα ή μικροατυχήματα αλλά και κάποιες γαστρεντερίτιδες ή εγκαύματα από τον ήλιο ή το barbeque. Eμείς όμως...

Tορτίγιες με Σολoμό, κατίκι Δομοκού και iceberg

Μια λιχουδιά passé partout… για τη θάλασσα, το μπαλκόνι, το γραφείο, το πρωινό. Ένα snack για όλες τις ώρας, που αρέσει πολύ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε...

Γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα

Μια θαλασσινή γευστική δημιουργία, παρεΐστικη που καλεί να την μοιραστούμε … Το νοσταλγικό καλοκαιρινό φαγητό ζητά καψαλισμένο ψωμί για «βούτες» ατελείωτες και ούζο… Η Πρέβεζα...

Γαρίδες μαρινάτες

Μια γευστική δημιουργία που αρέσει πολύ και γίνεται πολύ εύκολα. Απλά το μαρινάρισμα με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού θέλει κάποιες ώρες για να «περάσει» το...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !