Παραδοσιακή φασολάδα

Tips

Εμβληματικό πιάτο της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας που μας χαρίζει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μας ζεσταίνει τις χειμωνιάτικες ημέρες. Για να έχουμε όλα τα θρεπτικά ωφελήματα των φασολιών συνδυάζουμε τη φασολάδα με παστά ψάρια ή πιπεριές ή ελιές αλλά ποτέ με τυρί.

Η φασολάδα χαρίζει δύναμη στον οργανισμό μας. Καθόλου τυχαίο που αποτελεί ένα από τα συνήθη πιάτα την εποχή της συλλογής των ελιών.

Η γευστική μας δημιουργία φωτογραφήθηκε πάνω στις ελιές του ελαιοτριβείου Λιανού, που στέκει στον ίδιο χώρο από το 1870… απλά σήμερα είναι υπερσύγχρονο.

Χρόνος παρασκευής 1- 2 ώρες και 30 λεπτά / Εύκολο

Παραδοσιακή φασολάδα

Από την Έφη Αποστολοπούλου, βραβευμένη μαγείρισσα, εστιατόριο Μελτέμι,

Διγελιώτικα Αιγίου

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. φασόλια

2 καρότα, κομμένα  σε φέτες

1 κρεμμύδι ξερό,  ψιλοκομμένο

1 μικρό ματσάκι σέλινο, χοντροκομμένο

Αλάτι

Πιπέρι ή 1 καυτερή πιπεριά

50 ml περίπου ελαιόλαδο

2 κ.σ ντομάτα κονκασέ ή 1 ντομάτα φρέσκη τριμμένη

2 κ.σ πελτέ ντομάτας, ανάλογα πόσο κόκκινη τη θέλουμε

Ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε τα φασόλια ταυτόχρονα με το νερό σε κατσαρόλα για να βράσουν. Μόλις φθάσουν σε σημείο βρασμού χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε τα φασόλια να βράσουν για 30 λεπτά ακόμα.

Τότε προσθέτουμε τα καρότα, το κρεμμύδι, τον πελτέ, την φρέσκια ντομάτα και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να χυλώσουν τα φασόλια, γιατί ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από την ποιότητα και την ποικιλία των φασολιών.

Μόλις τα φασόλια βράσουν προσθέτουμε το σέλινο, το αλάτι, το πιπέρι ή την πιπεριά και το ελαιόλαδο και αφήνουμε να πάρουν δύο βράσεις ακόμα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά τη φασολάδα και σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά  

Ίσως χρειαστεί συμπλήρωμα ζεστού νερού ανάλογα πόσο βραστερά είναι τα φασόλια.

Δεν πρέπει να μπαίνουν στη φασολάδα όλα τα υλικά μαζί αλλά κατά σειρά βρασμού για να μην αλλοιωθεί η γεύση και το σχήμα τους.

Όταν κατεβάζουμε από τη φωτιά θα πρέπει να έχει περισσότερα υγρά γιατί όσο μένει η φασολάδα πήζει.

Η φασολάδα θέλει υπομονή στο βράσιμο μπορεί να χρειαστεί να βράσουν από 1 μέχρι 2.30 ώρες… για να χυλώσουν και να είναι super.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !