Ποιο κρασί να χρησιμοποιήσω στο μαγείρεμα;

Tips

Το κρασί χρησιμοποιείται πολύ συχνά στη μαγειρική γιατί δίνει άρωμα και ένταση στο πιάτο, ενώ χρησιμεύει και για να περιορίζει την έντονη μυρωδιά του κρέατος ή των πουλερικών.

Ποιο κρασί όμως χρησιμοποιούμε για τη μαγειρική;

Η λογική λέει πως για τη μαγειρική δεν χρειάζεται να θυσιάσουμε κάποιο από τα πολύ καλά ή ακριβά κρασιά που διαθέτουμε στην κάβα μας, ωστόσο, το κρασί που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι καλής ποιότητας, δηλαδή ένα κρασί που θα πίναμε.

Λευκό ή κόκκινο;

Είναι βέβαιο πως έχουμε αναρωτηθεί πολλές φορές για το ποιο είδος κρασιού ταιριάζει σε κάθε φαγητό. Υπάρχουν δύο γενικοί κανόνες, ωστόσο η μαγειρική είναι ένα ανεξάντλητο πεδίο αυτοσχεδιασμών που πολλά μπορούν να συνδυαστούν με νέους δημιουργικούς και πρωτοποριακούς τρόπους.

Κανόνας 1. Χρησιμοποιούμε λευκό κρασί για λευκές και κόκκινο για κόκκινες σάλτσες.

Το κόκκινο κρασί δίνει περισσότερο άρωμα, χρώμα και περιέχει περισσότερες τανίνες που δίνουν πιο πλούσια γεύση και πιο πυκνή υφή.

Από την άλλη, το λευκό κρασί αρωματίζει πιο διακριτικά το φαγητό χωρίς να το χρωματίζει.

Κανόνας 2. Χρησιμοποιούμε λευκό κρασί στα λευκά και κόκκινο στα κόκκινα κρέατα.

Τα λευκά κρέατα, τα οστρακοειδή και τα ψάρια συνδυάζονται αρμονικά με λευκό κρασί, ιδιαίτερα όταν μαγειρεύονται με λευκές σάλτσες ενώ τα κόκκινα κρέατα όπως το μοσχάρι με κόκκινα κρασί.

Τα πιο πλούσια κρέατα, όπως το αγριογούρουνο, η πάπια και ο λαγός ταιριάζουν με κόκκινο κρασί, ιδιαίτερα όταν μαγειρεύονται σε κόκκινη σάλτσα, π.χ.στιφάδο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !