Πασατέμπος … ένα σποράκι βόμβα βιταμινών και αντιοξειδωτικών

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

O πασατέμπος ή αλλιώς κολοκυθόσπορος είναι ένας «κρυμμένος θησαυρός» στην καρδιά της κολοκύθας και χαρίζει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Είναι πολύ νόστιμος και τον προτιμάμε ανάλατο και ωμό. Στο εμπόριο τους βρίσκουμε και καθαρισμένους για μεγαλύτερη ευκολία. 15 γρ. την ημέρα, περίπου μια χούφτα, είναι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό μας.

Υπάρχει και λάδι κολοκυθόσπορου. Μια κουταλιά της σούπας την ημέρα καλύπτει τη συνιστώμενη δόση σε Ω 6 λιπαρά οξέα. Επιλέγουμε λάδι που εκχυλίζεται με πρώτη ψυχρή έκθλιψη και βιολογικό, ώστε να διατηρεί όλα τα οφέλη του. Φυλάσσεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Ο πασατέμπος έχει τη δική του ιστορία…

Η καλλιέργειά του ξεκίνησε πριν 8000 χρόνια από τους ιθαγενείς της Κεντρικής Αμερικής. Οι σπόροι χρησιμοποιούντο στο Μεξικό για θεραπεία φλεγμονών και λοιμώξεων αλλά και την καλή λειτουργία του ουροποιητικού. Ο Χριστόφορος Κολόμβος τους έφερε στην Ευρώπη και αγαπήθηκαν από την πρώτη στιγμή…

Ο πασατέμπος είναι βόμβα βιταμινών και ευζωίας

 Ο πασατέμπος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, βιταμίνες A,  Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9), E, K, D. Ακόμα είναι πλούσιος σε  ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό. Επίσης περιέχει κάλιο, φώσφορο, σελήνιο και νάτριο.

Τέλος, διαθέτει όλα τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά.

Πως βοηθά τον οργανισμό μας ;

 Υψηλή είναι η περιεκτικότητα σε Ωμέγα 6 και 3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης.

Η τρυπτοφάνη, που περιέχουν που στη συνέχεια μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε σεροτονίνη, όπως επίσης και το μαγνήσιο, το ασβέστιο που περιέχει συμβάλλουν στη βελτίωση του ύπνου, καταπολεμούν το stress και μειώνουν τις κράμπες.

Ο σίδηρος βοηθά στην καταπολέμηση της κόπωσης και της αναιμίας.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού.

Ο πασατέμπος είναι σύμμαχος μας για την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία, την καταπολέμηση του άγχους, της οστεοπόρωσης. Χαρίζει ανακούφιση στα συμπτωμάτα της εμμηνόπαυσης.

Ακόμα συμβάλει στην καλή λειτουργία του ουροποιητικού, την αντιμετώπιση των διαταραχών του προστάτη και βελτιώνει την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος.

Επίσης  έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Ο πασατέμπος φροντίζει το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια και την ομορφιά μας γενικότερα. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες στην αρχή της κυτταρικής γήρανσης και το καθιστούν εξαιρετικό αντιγηραντικό, αντιρυτιδικό.

Πως τον χρησιμοποιούμε στην κουζίνα;

Ο κολοκυθόσπορος είναι τροφή που πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Οι σπόροι κολοκύθας τρώγονται ωμοί. Πρέπει να τους μασάμε καλά για να αφομοιώνουμε τα θρεπτικά συστατικά στο πεπτικό μας σύστημα.

Μπορούν να διανθίσουν τις σαλάτες, τα κουλουράκια, το μούσλι, το γιαούρτι αλλά και τα σάντουιτς όπως επίσης τις φέτες καπνιστού σολομού και όχι μόνον…

Άλλες χρήσεις

Το έλαιο κολοκύθας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το μασάζ στο δέρμα πρωί και βράδυ ή στο τριχωτό της κεφαλής και στα μήκη πριν το λούσιμο.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Πως αντιμετωπίζουμε τα καλοκαιρινά μικροατυχήματα φυσικά;

To καλοκαίρι ευνοεί κάποιες άτυχες στιγμές όπως είναι τσιμπήματα ή μικροατυχήματα αλλά και κάποιες γαστρεντερίτιδες ή εγκαύματα από τον ήλιο ή το barbeque. Eμείς όμως...

Tορτίγιες με Σολoμό, κατίκι Δομοκού και iceberg

Μια λιχουδιά passé partout… για τη θάλασσα, το μπαλκόνι, το γραφείο, το πρωινό. Ένα snack για όλες τις ώρας, που αρέσει πολύ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε...

Γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα

Μια θαλασσινή γευστική δημιουργία, παρεΐστικη που καλεί να την μοιραστούμε … Το νοσταλγικό καλοκαιρινό φαγητό ζητά καψαλισμένο ψωμί για «βούτες» ατελείωτες και ούζο… Η Πρέβεζα...

Γαρίδες μαρινάτες

Μια γευστική δημιουργία που αρέσει πολύ και γίνεται πολύ εύκολα. Απλά το μαρινάρισμα με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού θέλει κάποιες ώρες για να «περάσει» το...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !