Mανιάτικο στη γάστρα

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Μια γευστική δημιουργία που συνήθιζαν να φτιάχνουν τις Απόκριες στη Μάνη. Πρόκειται για γεμιστό ρολό χοιρινό με τυρί σφέλα ΠΟΠ, τη φέτα της φωτιάς όπως λέγεται, ντοματούλες και αρωματικά και μια σάλτσα μελένια.

Είναι απίθανη και σιγοψήνεται στη γάστρα. Το σίγουρο είναι ότι θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας.

Χρόνος παρασκευής 3 ώρες / Μαρινάρισμα 8 ώρες / Mέτριας δυσκολίας

Μανιάτικο στη γάστρα

Υλικά για 8 άτομα

3 κιλά χοιρινό λαιμό, ζητάμε από τον κρεοπώλη να το ετοιμάσει για ρολό

3 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο

1 ντομάτα, κομμένη κομματάκια

150 γρ γραβιέρα, κομμένη σε μπαστουνάκια.

100 γρ. σφέλα ΠΟΠ ή φέτα  κομμένη σε κύβους

1 ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο

2 πιπεριές κόκκινες Φλώρινας, ψιλοκομμένες

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Θρούμπη

Μείγμα μπαχαρικών

Για το φινίρισμα

Κλωνάρι δενδρολίβανου κομμένο σε κομμάτια

Για την σάλτσα

2 κ.σ μέλι θυμαρίσιο

2 κ.σ. μουστάρδα απαλή Dijon

1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο

1 πρέζα κουρκουμά

1 κλωνάρι δενδρολίβανο

5 κόκκους μπαχάρι

1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Απαιτούνται

Σπάγγος, Λαδόκολλα, Αλουμινόχαρτο

Τρόπος παρασκευής

Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και τα αφήνουμε για 8 ώρες σκεπασμένα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας και το απλώνουμε στον πάγκο που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.

Το πασπαλίζουμε με πιπέρι και θρούμπι.

Στο κέντρο βάζουμε τη ντομάτα, το σκόρδο, τα τυριά, το σέλινο και τις πιπεριές.

Τυλίγουμε με προσοχή το κρέας σε ρόλο και το δένουμε σφιχτά με τον σπάγκο για να μην ανοίξει.

Περιλούζουμε το ρολό με τη σάλτσα.

Το τυλίγουμε με την λαδόκολλα και καλύπτουμε με το αλουμινόχαρτο.

Το βάζουμε στην γάστρα και κλείνουμε το καπάκι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 2 – 2 ½ ώρες.

Αν έχουμε ξυλόφουρνο το σιγοψήνουμε για 3 ώρες.

Λίγο πριν το τέλος ανοίγουμε το καπάκι και ξετυλίγουμε προσεκτικά το ρολό από το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα ώστε να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή ψητές στο φούρνο «λουσμένες» με την σάλτσα του μανιάτικου.

Συνταγή : από τον Γιώργο Τσάκωνα, περίφημο μάγειρα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !