Μια γευστική δημιουργία που συνήθιζαν να φτιάχνουν τις Απόκριες στη Μάνη. Πρόκειται για γεμιστό ρολό χοιρινό με τυρί σφέλα ΠΟΠ, τη φέτα της φωτιάς όπως λέγεται, ντοματούλες και αρωματικά και μια σάλτσα μελένια.
Είναι απίθανη και σιγοψήνεται στη γάστρα. Το σίγουρο είναι ότι θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας.
Χρόνος παρασκευής 3 ώρες / Μαρινάρισμα 8 ώρες / Mέτριας δυσκολίας
Μανιάτικο στη γάστρα
Υλικά για 8 άτομα
3 κιλά χοιρινό λαιμό, ζητάμε από τον κρεοπώλη να το ετοιμάσει για ρολό
3 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο
1 ντομάτα, κομμένη κομματάκια
150 γρ γραβιέρα, κομμένη σε μπαστουνάκια.
100 γρ. σφέλα ΠΟΠ ή φέτα κομμένη σε κύβους
1 ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο
2 πιπεριές κόκκινες Φλώρινας, ψιλοκομμένες
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Θρούμπη
Μείγμα μπαχαρικών
Για το φινίρισμα
Κλωνάρι δενδρολίβανου κομμένο σε κομμάτια
Για την σάλτσα
2 κ.σ μέλι θυμαρίσιο
2 κ.σ. μουστάρδα απαλή Dijon
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1 πρέζα κουρκουμά
1 κλωνάρι δενδρολίβανο
5 κόκκους μπαχάρι
1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Απαιτούνται
Σπάγγος, Λαδόκολλα, Αλουμινόχαρτο
Τρόπος παρασκευής
Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και τα αφήνουμε για 8 ώρες σκεπασμένα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Πλένουμε πολύ καλά το κρέας και το απλώνουμε στον πάγκο που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Το πασπαλίζουμε με πιπέρι και θρούμπι.
Στο κέντρο βάζουμε τη ντομάτα, το σκόρδο, τα τυριά, το σέλινο και τις πιπεριές.
Τυλίγουμε με προσοχή το κρέας σε ρόλο και το δένουμε σφιχτά με τον σπάγκο για να μην ανοίξει.
Περιλούζουμε το ρολό με τη σάλτσα.
Το τυλίγουμε με την λαδόκολλα και καλύπτουμε με το αλουμινόχαρτο.
Το βάζουμε στην γάστρα και κλείνουμε το καπάκι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 2 – 2 ½ ώρες.
Αν έχουμε ξυλόφουρνο το σιγοψήνουμε για 3 ώρες.
Λίγο πριν το τέλος ανοίγουμε το καπάκι και ξετυλίγουμε προσεκτικά το ρολό από το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα ώστε να πάρει χρώμα.
Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή ψητές στο φούρνο «λουσμένες» με την σάλτσα του μανιάτικου.
Συνταγή : από τον Γιώργο Τσάκωνα, περίφημο μάγειρα