Το αγαπημένο γλυκάκι που συνοδεύσει τον καφέ ή το χυμό μας. Η πάστα φλώρα είναι μια τάρτα παραγεμισμένη με μαρμελάδα και σκεπασμένη με ένα πλέγμα από κορδόνια ζυμαρένια.
Το όνομά της προέρχεται από το ιταλικό «pasta frolla», που σημαίνει εύθρυπτη ζύμη. Στα ελληνικά παραφράστηκε σε φλώρα. Το γλυκάκι είναι ιδιαίτερα αγαπητό και το βρίσκουμε από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία μέχρι την Αργεντινή…
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 10 λεπτά / Εύκολο
Από τον περίφημο ζαχαροπλάστη Λεωνίδα Χάλαρη, Χώρα Τήνο
Υλικά για 4 – 6 άτομα
700γρ.αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
300 γρ. ζάχαρη άχνη
350 γρ. μαργαρίνη ή μισό μισό και με βούτυρο
3-4 φρέσκα αυγά
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
150 γρ. μαρμελάδα σφιχτή που αγαπάμε βερίκοκο, βατόμουρο, φράουλα, μήλο
Τρόπος Παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και με το γάντζο τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια ομοιογενής και εύπλαστη ζύμη.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 35 λεπτά.
Χρησιμοποιούμε μαρμελάδα βερίκοκο ή άλλη γεύση αρκεί να είναι σφιχτή για να «κρατηθεί» στο ψήσιμο.
Ρίχνουμε τη ζύμη σε ταρτιέρες ατομικές ή οικογενειακή.
Κρατάμε λίγο από τη ζύμη για να κάνουμε κορδονάκια και να δημιουργήσουμε σχέδια στο επάνω μέρος της πάστα Φλώρα.
Προψήνουμε τη βάση της τάρτας για να είναι τραγανή σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 -200ο C για 15 λεπτά.
Γεμίζουμε τις ταρτούλες με την μαρμελάδα και δημιουργούμε με την ζύμη μας σχέδια διάφορα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο σε 180 -200ο C για 15 λεπτά ακόμα.
Αφαιρούμε τις φόρμες και βάζουμε τα γλυκάκια μας σε σχάρα για να κρυώσουν καλά.
Σερβίρουμε.