Ένα πολύ νόστιμο γλυκό του κουταλιού του χειμώνα. Τα αρώματα του περγαμόντου είναι μοναδικά και αγαπημένα. Το γλυκάκι περγαμόντο συντροφεύει τον καφέ ή το τσάι μας. Αν θέλουμε το σερβίρουμε δίπλα σε κέικ ή την πανακότα ή ακόμα διανθίζει τη γεύση του χαλβά.
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 10 λεπτά / Αναμονή 1 νύχτα/ Εύκολο
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού
Από την Αναστασία Λιαπάκη, Άνω Ασίτες Κρήτη
Υλικά για 1-2 βάζα
500 γρ περγαμόντο
750 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
2 κούπες νερό
1 βανιλίνη
Χυμό από 1λεμόνι
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε καλά τα περγαμόντα και τα τρίβουμε στον τρίφτη.
Έπειτα παίρνουμε τη φλούδα προσεχτικά από τη σάρκα και κόβουμε λεπτές κάθετες λωρίδες.
Βράζουμε τις λωρίδες για 4-5 λεπτά και σουρώνουμε. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε άλλες 2 φορές.
Για μια ολόκληρη ημέρα έχουμε τις λωρίδες περγαμόντου σε μεγάλη λεκάνη με νερό το οποίο ανανεώνουμε 5-6 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας να φύγει η πικρή γεύση του.
Την επόμενη ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη και μόλις το σιρόπι κάνει φουσκάλες ρίχνουμε τις λωρίδες του περγαμόντου και βράζουμε για 40-50 λεπτά.
Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε στο γλυκό τη βανιλινη και το χυμό του λεμονιού.
Αφήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα και είναι έτοιμο το γλυκό μας.
Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το ρίχνουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και τα γεμίζουμε ξέχειλα.
Κλείνουμε σφιχτά με το καπάκι και αναποδογυρίζουμε το γλυκό μέχρι την άλλη μέρα το πρωί.
Διατηρούμε τα βάζα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Όταν το ανοίξουμε χρειάζεται αμέσως ψυγείο και το διατηρούμε εκεί.