Η περίφημη Φασολάδα του Ολύμπου

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Η μυστική συνταγή

Με τα πρώτα κρύα η φασολάδα, το εθνικό φαγητό της Ελλάδας αρχίζει να εντάσσεται στη διατροφή μας. Οι συνταγές πολλές, αλλά αυτή που είναι σημείο αναφοράς στη Βόρεια Ελλάδα, είναι η περίφημη φασολάδα του Ολύμπου.

Οι περισσότεροι την συνδυάζουν με μια απόδραση στον πανέμορφο Όλυμπο των Θεών, ένα μνημείο της φύσης με διεθνή αναγνώριση. Ανεβαίνοντας λοιπόν στα Πριόνια, το τελευταίο σημείο του δρόμου για τα αυτοκίνητα και το σημείο αρχής της ανάβασης στέκει χρόνια τώρα η ταβέρνα – καταφύγιο του διασώστη του Ολύμπου Δημήτρη Κυρίτση.

Σημείο συνάντησης των πανταχού ορειβατών αφού κατεβαίνοντας από τον ΄Ολυμπο γίνονται τα πρώτα κεράσματα, οι συζητήσεις, τα πειράγματα και οι θρίαμβοι για την κατάκτηση του Ολύμπου που επισφραγίζονται με κόκκινο κρασί ντόπιο, τσίπουρο, την περίφημη φασολάδα του αλλά και την κατσικόσουπα που λόγω φιλίας χρόνων, μας δίνει τις συνταγές του που είναι μυστικά επτασφράγιστα που για εμάς… δεν ισχύουν.

Φασολάδα του Ολύμπου

Από τον Δημήτρη Κυρίτση της ταβέρνας «Πριόνια Ολύμπου»

Υλικά

500 γρ. φασόλια μέτρια βραστερά

100 ml + 1 σφηνάκι ντόπιο τσίπουρο με γλυκάνισο

500 ml ζωμό λαχανικών

150 ml ελαιόλαδο εκλεκτό

3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 καρότα, κομμένα σε φέτες

3 φρέσκες ώριμες ντομάτες, τριμμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. ζάχαρη

1 ματσάκι σέλινο, χονδροκομμένο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Πάπρικα γλυκιά

1 φύλλο δάφνης

Για το φινίρισμα

100 γρ. κατσικίσιο τυρί ή κατίκι Δομοκού

1 πιπεριά μέτρια Φλωρίνης

Φυλλαράκια σέλινου

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ μουλιάζουμε τα φασόλια σε μείγμα νερού και τσίπουρου από το βράδυ και το πρωί πετάμε το νερό.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια και σκεπασμένα με νερό βράζουν για 20 λεπτά και πετάμε το νερό.

Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα καρότα για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε τα βρασμένα φασόλια και τον ζωμό λαχανικών και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 90 λεπτά σε σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να «μελώσουν».

Σε τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις ντομάτες και σε σφηνάκι τσίπουρο διαλύουμε τον πελτέ και τον προσθέτουμε στις ντομάτες μαζί με την ζάχαρη, το αλάτι, τα πιπέρια, την πάπρικα, το σέλινο και τη δάφνη και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το μείγμα με τις ντομάτες στα φασόλια και αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 30 λεπτά ακόμα.

Πασπαλίζουμε την φασολάδα με την φέτα και φινίρουμε με σέλινο και πιπεριά.

Σερβίρουμε την φασολάδα  καυτή με καψαλισμένο ψωμί και ρέγγα ή λουκάνικο.

Ο καταρράκτης του Ολύμπου, στα πριόνια … φύση μοναδική

Προηγούμενο άρθροΡoβιόλες
Επόμενο άρθροΨαροκεφτέδες της θείας Σοφίας

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !