Η μυστική συνταγή
Με τα πρώτα κρύα η φασολάδα, το εθνικό φαγητό της Ελλάδας αρχίζει να εντάσσεται στη διατροφή μας. Οι συνταγές πολλές, αλλά αυτή που είναι σημείο αναφοράς στη Βόρεια Ελλάδα, είναι η περίφημη φασολάδα του Ολύμπου.
Οι περισσότεροι την συνδυάζουν με μια απόδραση στον πανέμορφο Όλυμπο των Θεών, ένα μνημείο της φύσης με διεθνή αναγνώριση. Ανεβαίνοντας λοιπόν στα Πριόνια, το τελευταίο σημείο του δρόμου για τα αυτοκίνητα και το σημείο αρχής της ανάβασης στέκει χρόνια τώρα η ταβέρνα – καταφύγιο του διασώστη του Ολύμπου Δημήτρη Κυρίτση.
Σημείο συνάντησης των πανταχού ορειβατών αφού κατεβαίνοντας από τον ΄Ολυμπο γίνονται τα πρώτα κεράσματα, οι συζητήσεις, τα πειράγματα και οι θρίαμβοι για την κατάκτηση του Ολύμπου που επισφραγίζονται με κόκκινο κρασί ντόπιο, τσίπουρο, την περίφημη φασολάδα του αλλά και την κατσικόσουπα που λόγω φιλίας χρόνων, μας δίνει τις συνταγές του που είναι μυστικά επτασφράγιστα που για εμάς… δεν ισχύουν.
Φασολάδα του Ολύμπου
Από τον Δημήτρη Κυρίτση της ταβέρνας «Πριόνια Ολύμπου»
Υλικά
500 γρ. φασόλια μέτρια βραστερά
100 ml + 1 σφηνάκι ντόπιο τσίπουρο με γλυκάνισο
500 ml ζωμό λαχανικών
150 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 καρότα, κομμένα σε φέτες
3 φρέσκες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
1 ματσάκι σέλινο, χονδροκομμένο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Πάπρικα γλυκιά
1 φύλλο δάφνης
Για το φινίρισμα
100 γρ. κατσικίσιο τυρί ή κατίκι Δομοκού
1 πιπεριά μέτρια Φλωρίνης
Φυλλαράκια σέλινου
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ μουλιάζουμε τα φασόλια σε μείγμα νερού και τσίπουρου από το βράδυ και το πρωί πετάμε το νερό.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια και σκεπασμένα με νερό βράζουν για 20 λεπτά και πετάμε το νερό.
Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα καρότα για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τα βρασμένα φασόλια και τον ζωμό λαχανικών και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 90 λεπτά σε σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να «μελώσουν».
Σε τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις ντομάτες και σε σφηνάκι τσίπουρο διαλύουμε τον πελτέ και τον προσθέτουμε στις ντομάτες μαζί με την ζάχαρη, το αλάτι, τα πιπέρια, την πάπρικα, το σέλινο και τη δάφνη και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το μείγμα με τις ντομάτες στα φασόλια και αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 30 λεπτά ακόμα.
Πασπαλίζουμε την φασολάδα με την φέτα και φινίρουμε με σέλινο και πιπεριά.
Σερβίρουμε την φασολάδα καυτή με καψαλισμένο ψωμί και ρέγγα ή λουκάνικο.