Ψαροκεφτέδες της θείας Σοφίας

Tips

Νηστίσιμοι και νόστιμοι

Μια ακόμα λιχουδιά που λάτρευα από μικρή και τώρα την εκτιμώ περισσότερο είναι οι ψαροκεφτέδες της θείας Σοφίας, που είναι σπουδαία μαγείρισσα. Η καταγωγή της από τη Σμύρνη και η θαλασσινή της κουζίνα το μεγάλο της ατού. Συχνά μου περιέγραφε τις αναμνήσεις από τα οικογενειακά μαγειρέματα. Τρεις γενιές στη κουζίνα και οι αναμνήσεις πολλές.

Το καλύτερο ψάρι για τους ψαροκεφτέδες ο φρέσκος βακαλάος για να μοσχομυρίζουν θάλασσα και ο αγριομάραθος.  Στα Κυριακάτικα τραπεζώματα των νηστειών πριν από τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα πάντα πρωταγωνιστούν στο μενού που ετοιμάζει η θεία, αφού το ψάρι επιτρέπεται μόνον εκείνη την ημέρα.

Οι ψαροκεφτέδες δένουν αρμονικά με μαγιονέζα και κάπαρη ή αγγουράκι ψιλοκομμένο. Μια ακόμα ιδέα είναι να σερβίρετε τους ψαροκεφτέδες με ρύζι μακρύκοκκο βρασμένο σε κρόκο Κοζάνης ή πατατούλες τηγανιτές στρογγυλές.

Ψαροκεφτέδες της θείας Σοφίας

Υλικά

500 γρ. ψάρι φιλέτο μπακαλιάρου κατεψυγμένο ή φρέσκο

1 κρεμμύδι κομμένο καρέ

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1αυγό χτυπημένο

Αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Άνηθο ψιλοκομμένο

Ηλιέλαιο

Τρόπος Παρασκευής

Βράζουμε τα ψάρια σε μια κατσαρόλα ή τα ψήνουμε στο τηγάνι για 15 λεπτά.

Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν και κρατάμε λίγο από το ζωμό.

Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι.

Μέσα στο ζωμό του ψαριού  προσθέτουμε 2 κ.σ. αλεύρι ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι να διαλυθεί και να μην σβωλιάσει.

Ρίχνουμε στο τηγάνι το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε δημιουργώντας μια μπεσαμέλ και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε με ένα πιρούνι.

 

Σε μπολ προσθέτουμε τα κομμάτια ψαριού, μπόλικο άνηθο, το αυγό, το αλάτι και το πιπέρι και τη μπεσαμέλ ανακατεύοντας καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με διαφάνεια και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.

Ζυμώνουμε και πλάθουμε ομοιόμορφα κεφτεδάκια, τα πανάρουμε με αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο γυρίζοντάς τα με τη λαβίδα και από τις δύο πλευρές.

Σε πιατέλα απλώνουμε απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τους ψαροκεφτέδες για να φύγουν τα πολλά λάδια.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιατέλα που έχουμε στρώσει με πλατύφυλλο βασιλικό.

Αν θέλουμε μπορούμε να γαρνίρουμε με μάραθο ή μαϊντανό.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !