Σαραγλάκια Χριστουγεννιάτικα Μοναστηριακά

Τα μυστικά των Chef

Μια ευλογία για ημέρες ξεχωριστές

Χριστουγεννιάτικες στιγμές στη Μονή Αγ.Αυγουστίνου και Σεραφείμ Σαρώφ, Τρίκορφο Φωκίδας. Εκεί στη σκιά του μοναδικού καμπαναριού, δοκιμάσαμε τα ωραιότερα Χριστουγεννιάτικα σαραγλάκια. Γιορτινές στιγμές … η φιλοξενία των μοναχών και τα λόγια του χαρισματικού Ηγούμενου Πατέρα Νεκτάριου Μουλατσιώτη βάλσαμο για την ψυχή μας.

Το καμπαναριό Μονή Αγ.Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σαρώφ, στο Τρίκορφο

Το μυστικό για τα σαραγλάκια

Τα σαραγλάκια είναι από τα σιροπιαστά γλυκά με ανατολίτικο αέρα. Τα τραγανά σαραγλάκια είναι μοσχοβολιστά με αγνό βούτυρο και απίθανη επίγευση. Όταν μάλιστα τα καρύδια είναι φρέσκα και τραγανά και τα αμύγδαλα ελληνικής ποικιλίας, όπως αυτά που δοκίμασα στο μοναστήρι, τότε η γεύση απογειώνεται. Πάντως ήταν διαχρονικά ένα γλυκάκι που υπήρχε στις εορτές σε όλα τα σπίτια της Κωνσταντινούπολης. Εκεί μάλιστα χρησιμοποιούσαν βούτυρα εκλεκτά κλαριφιέ, για ακόμα πιο βουτυρένια επίγευση. Συνήθως τα πασπάλιζαν με φιστίκι κελυφωτό της Ανατολής και κάποιες φορές χρησιμοποιούσαν φουντούκια εξαιρετικής ποιότητας.

Το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι καυτό και να αφήσουμε το βούτυρο να απορροφηθεί από το γλυκό, πριν το βάλουμε στο φούρνο να σιγοψηθεί. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι από 150-170ο C για αρκετή ώρα. Οι πολίτισσες το αφήναν μέχρι και 2 ώρες.

Μπορούμε στα σαραγλάκια να δώσουμε το σχήμα που θέλουμε ρολό, στριφογυριστά, να τα ψήσουμε όρθια ή πλαγιαστά όπως το κάναμε στο μοναστήρι.

Στην Κωνσταντινούπολη περνούν τα σαραγλάκια στη βέργα για να δώσουν το πλισέ σχήμα καλύτερα.

Το σιρόπιασμα γίνεται όταν το σιρόπι και τα σαραγλάκια είναι ζεστά όχι όμως καυτά γιατί «λασπώνουν».

Σαραγλάκια Χριστουγεννιάτικα Καλογερικά

Από τον πατέρα Ισαάκ, Μονή Αγ.Αυγουστίνου και Σεραφείμ Σαρώφ, Τρίκορφο Φωκίδας

Υλικά

Για 20 σαραγλάκια

500 γρ. φύλλο κρούστας

300 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα

250 γρ. αμυγδαλόψιχα, χοντροσπασμένη

250 γρ. φρυγανιά, τριμμένη

Μισό φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική

2 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης

250 γρ. βούτυρο εκλεκτό

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια νερό

3 φλιτζάνια ζάχαρη

ξύσμα από 1 λεμόνι

1 βανίλια

Για το πασπάλισμα

Αμύγδαλα και καρύδια χοντροσπασμένα

Τρόπος Παρασκευής

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε  μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σε επίπεδη επιφάνεια απλώνουμε τα φύλλα

Σε τηγανάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο βουτυρώνουμε τα 4 φύλλα κρούστας ένα-ένα.

Στρώνουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο.

Απλώνουμε με κουτάλι, το 1/3 της γέμισης ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια και τυλίγουμε τα φύλλα, από την στενή πλευρά τους, σφιχτά σε ρολό.

Το κόβουμε σε κομμάτια 40 εκατοστών ή μικρότερα επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία άλλες 2 φορές, με τα υπόλοιπα φύλλα.

Βάζουμε τα σαραγλάκια στο ταψί κατά σειρά κολλητά το ένα ρολό στο άλλο.

Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC  για 1 ώρα.

Eτοιμάζουμε το σιρόπι

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξύσμα και τη βανίλια και βράζουμε για 5-7 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι.

Σιροπιάζουμε τα σαραγλάκια ζεστά, προσοχή όχι όμως καυτά και τα αφήνουμε να πιουν το σιρόπι.

Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα ή καρύδια.

Τα σερβίρουμε σε πιατέλα χωρίς να τα σκεπάσουμε για να μείνουν τραγανά τα φύλλα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !