Κουραμπιέδες Καρυστίας

Τα μυστικά των Chef

Νόστιμοι και αυθεντικοί

Οι γιορτές έφθασαν … και εμείς ψάχνουμε ανά την Ελλάδα για να εντοπίσουμε τα καλύτερα παραδοσιακά γλυκά και βέβαια ο κουραμπιές είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής χέρι – χέρι με τα μελομακάρονα.

Ανασκουμπωθείτε λοιπόν και το γευστικό μας ταξίδι στα Χριστούγεννα του χθες και του σήμερα μόλις ξεκίνησε…

Οι κουραμπιέδες που δοκίμασα στη Κάρυστο εμπνέουν νοσταλγία. Είναι τραγανοί και νόστιμοι σαν τον παλιό καλό καιρό, που λέει η κυρία Σεβαστή.

Οι κουραμπιέδες θέλουν εξαιρετικό βούτυρο για να μοσχομυρίσουν και αμύγδαλα φρέσκα ελληνικά, που τα ξεχωρίζουμε από τη μυτερή τους μυτούλα.

Μόλις βγάλουμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο πρέπει να τους αφήσουμε να κρυώσουν και την άλλη μέρα τους πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη.

Αν δοκιμάσετε τους κουραμπιέδες μόλις βγουν από το φούρνο και τους ραντίσετε με ροδόνερο και τους αφήσετε 30 λεπτά να κρυώσουν … νομίζω δεν θα ξαναβάλετε ζάχαρη. Έκανε το λάθος η κυρία Σεβαστή να μας το πει και μόλις επέζησαν μερικοί για να τους πασπαλίσει με ζάχαρη για τη φωτογράφιση…

Το έθιμο θέλει να φτιάχνουν τα κορίτσια αστεράκια ή ρόδια από μελισσοκέρι αφού η περιοχή φημίζεται για την μελισσοκομία της.

Κουραμπιέδες Καρυστίας

Από τη  Σεβαστή Ζωγράφου, δεινή μαγείρισσα, Κάρυστος

 Υλικά

 1 κιλό βούτυρο γάλακτος εκλεκτό, σε θερμοκρασία δωματίου

1 πιατελάκι του γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική

1 αυγό

2 κρόκους αυγών

600 γρ. αμύγδαλα απαλά καβουρδισμένα

1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ

1 νεροπότηρο ελαιόλαδο

1500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

Για το πασπάλισμα

΄Αχνη ζάχαρη

Τρόπος παρασκευής

Σε τηγάνι καβουρδίζουμε με βούτυρο, για 10 λεπτά τα αμύγδαλα ανακινώντας το συχνά.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και το ελαιόλαδο και χτυπάμε με το σύρμα για 30 λεπτά.

Στα 20 λεπτά ρίχνουμε τα αυγά, πρώτα το ολόκληρο και σιγά σιγά τους κρόκους ένα ένα.

Τρία λεπτά πριν το τέλος, ρίχνουμε το κονιάκ χτυπάμε για λίγο και αδειάζουμε σε πήλινη λεκάνη το περιεχόμενο του κάδου.

Στη ζύμη προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι δυνατά για 5 λεπτά.

Πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα και μέγεθος που θέλουμε. Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες σε ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180ο C για 30 λεπτά.

Αφού ροδίσουν καλά βγάζουμε το ταψί και χωρίς να το σκεπάσουμε αφήνουμε για 5 ώρες να κρυώσουν.

Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.

Αν θέλουμε τους αφήνουμε και χωρίς ζάχαρη είναι το ίδιο απολαυστικοί.

Η Κάρυστος της ομορφιάς… και του παραμυθιού

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !