Ρoβιόλες

Τα μυστικά των Chef

Γλυκιά νηστίσιμη γιορτινή γεύση

Η κουζίνα της Πελοποννήσου είναι ίσως από τις πλέον ενδιαφέρουσες και λιγότερο προβεβλημένες κουζίνες της Ελλάδας. Φιλοσοφία της κουζίνας είναι δημιουργική, αρωματική και μακροβιοτική. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι επιλεγμένα ανά τους αιώνες για να θωρακίζουν τον οργανισμό… να «χαρίζουν» δύναμη.

Είναι μια κουζίνα αυθεντική και πολύ αγαπημένη.

Τα ωραιότερα γλυκά κολοκυθοπιτάκια που δοκίμασα, στη Στεμνίτσα τα ονομάζουν ροβιόλες και πραγματικά τις απόλαυσα στη κουκλίστικη πολιτειούλα, στα ορεινά της Αρκαδίας.

Η Σοφία Μπενοπούλου φτιάχνει γλυκά «φευγάτα» που ξεχειλίζουν νοστιμιά. Η γαλατόπιτα αστεράτη και το γαλακτομπούρεκο νόστιμο και βουτυράτο. Στο ατμοσφαιρικό καφέ της «Γερουσία» που στέκει στην πλατεία της Στεμνίτσας από το 1870, οπωσδήποτε δοκιμάστε γλυκό καρυδάκι με ελληνικό καφέ … και ρηλαξάρετε. Ηρωικοί τόποι, ωραίοι άνθρωποι και μια φύση ποιητική …  το σίγουρο είναι ότι θα λατρέψετε τον τόπο.

Οι ροβιόλες μπροστά στον ιστορικό ναό της Ζωοδόχου Πηγής

 Ροβιόλες

Από τη Σοφία Μπενοπούλου-Σαρακινιώτη του Ζαχαροπλαστείου «Η Γερουσία από το 1870», Στεμνίτσα Αρκαδίας

Υλικά

Για το φύλλο

1 φλιτζάνι νερό

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

Μισό φλιτζάνι καφέ ξύδι

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο ή «όσο πάρει»

Για τη γέμιση

1 κιλό γλυκοκολοκύθα κόκκινη

1 ποτήρι καρύδι τριμμένο

1 ποτήρι μέλι ανθέων ή ελάτης

1 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική

100 γρ. σταφίδες μαύρες

100 γρ. σταφίδες ξανθές

1 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. γαρύφαλο

2 κ.γ αλάτι

Ελαιόλαδο

Για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη

2 ποτήρια νερό

1 ποτήρι μέλι

1 φέτα πορτοκάλι

Για το φινίρισμα

200 γρ. καρύδια χονδροαλεσμένα

Τρόπος παρασκευής

Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υγρά για το φύλλο και αφού τα ανακατέψουμε καλά με το χέρι μας, προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι.

Η ζύμη θα πρέπει να είναι εύπλαστη και να ξεκολλά από τα χέρι μας.

Ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη και το κόβουμε με την ρόδα σε μικρά κυκλάκια, χρησιμοποιώντας ένα πιατάκι του καφέ για να ορίσουμε το μέγεθος.

Φτιάχνουμε την γέμιση.

Κόβουμε την γλυκοκολοκύθα σε κομμάτια αφαιρώντας τη φλούδα.

Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει «ζεματάμε» την γλυκοκολοκύθα για 5 λεπτά και τη βάζουμε στο σουρωτήρι πιέζοντάς την.

Σε ένα φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε τη γλυκοκολοκύθα με λίγο εκλεκτό ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

Ανακατεύουμε τη γέμιση με ξύλινη κουτάλα.

Γεμίζουμε το κάθε φύλλο με μια κουταλιά γέμιση.

Κλείνουμε το φύλλο πατώντας την άκρη με πιρούνι και τρυπάμε πάνω με την οδοντογλυφίδα για να ψηθούν καλύτερα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο  C για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Βγάζουμε τις ροβιόλες από το φούρνο και όπως είναι ζεστές τις «περνάμε» με τρυπητή κουτάλα από το σιρόπι.

Τέλος, τις πασπαλίζουμε με καρύδι και κανέλα και αφήνουμε να κρυώσουν πριν τις σερβίρουμε.

Η Στεμνίτσα της πέτρας και της ομορφιάς από ψηλά…

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !