Πιλάφι με κουρκουμά και μανιτάρια

Τα μυστικά των Chef

Ό,τι πρέπει για ενδυνάμωση

Επειδή τελευταία βαρέθηκα το κρέας, είπα να κάνω ένα «δυναμωτικό» φαγάκι για τον οργανισμό μου. ΄Ετσι χρησιμοποίησα τζίντζερ, μανιτάρια και κουρκουμά. Ο κουρκουμάς προέρχεται από την Ασία και στην Ελλάδα το μπαχαρικό είναι γνωστό και σαν κιτρινόριζα. Το σίγουρο είναι ότι  πρέπει να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Χαρίζει ωραίο χρώμα και γεύση ιδιαίτερη. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, μαχόμενο τις ελεύθερες ρίζες, είναι αντιφλεγμονώδες με ιδιότητες ισοδύναμες της κορτιζόνης και συνιστάται ιδιαίτερα σε ανθρώπους που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή πάσχουν από πόνους στις αρθρώσεις. Ο κουρκουμάς  βοηθά την πέψη και το καρδιοαγγειακό σύστημα. Συνιστάται ακόμα στους διαβητικούς.

Τα μανιτάρια επίσης χαρίζουν άφθονη βιταμίνη D στον οργανισμό μας.

Επειδή λοιπόν ένοιωθα κουρασμένη, έφτιαξα αυτό το πιλάφι που νομίζω ότι θα σας αρέσει.

Αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το πιλάφι με τριμμένο τυρί, εγώ όμως το απέφυγα.

Ρύζι με μανιτάρια και κουρκουμά
Υλικά

400 γρ. ρύζι μακρύκοκο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε καρέ

1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη

200 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες ή ποικιλία άγριων μανιταριών αφυδατωμένων

50 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι για 1 – 2 λεπτά

2 κ.γ. κουρκουμάς

80 ml ελαιόλαδο

1 ποτήρι κρασί λευκό, μοσχοφίλερο ή ασύρτικο

1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο ή σκόνη

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Τρόπος παρασκευής

Σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να βάλουμε καθόλου ελαιόλαδο καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια.

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ρύζι και νερό τόσο που να το καλύπτει και το μουλιάζουμε για 15 λεπτά.

Αδειάζουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι, ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά.

Αυτό ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του ρυζιού γιατί βράζει πιο εύκολα και το κυριότερο δεν χάνει το σχήμα του και δεν λασπώνει..

Παράλληλα σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν χρώμα και τα σβήνουμε με κρασί.

Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε αφυδατωμένα άγρια μανιτάρια που αυτά τα αφήνουμε στο νερό για 30 λεπτά ή λίγο περισσότερο και τα σουρώνουμε κρατώντας το ζωμό τους. Τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο και τα σβήνουμε με κρασί.

Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για  2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τον κουρκουμά, το αλάτι, τα πιπέρια και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Ρίχνουμε στη πλατιά κατσαρόλα 700 ml νερό ή το ζωμό από τα μανιτάρια, τα μανιτάρια  και βράζουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 12 – 14 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Αποσύρουμε και ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα. Προσθέτουμε το τζίντζερ και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το κουκουνάρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά και καλύπτουμε με πετσέτα.

Αφήνουμε για 15 λεπτά ακόμα, να απορροφήσει η πετσέτα τους υδρατμούς, και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΜακαρονάδα με κιμά κοτόπουλου
Επόμενο άρθροΡιζότο καρότου

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !